Roladki ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
500g kurczaka
200g szpinaku
40g mozzarelli
4 trójkąty serka topionego (typu Hochland czy Krówka Śmieszka)
3 ząbki czosnku
pieprz
kucharek
czosnek granulowany
4 łyżki wody
zagęszczenie sosu:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki wody
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka przekroić tak aby powstały cienkie płaty na roladki. .
![](https://3.bp.blogspot.com/-qHbQR_I-Rc0/TpHCyaJqYMI/AAAAAAAAA18/jY57HiqAaok/s320/DSC_0001.JPG)
Każdy płat posypać odrobiną pieprzu , kucharka i czosnku granulowanego. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Opłukany szpinak wrzucić na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 min.
![](https://1.bp.blogspot.com/-5tQYIGBmbmg/TpHC23lQQGI/AAAAAAAAA2A/2Ra207o-4Us/s320/DSC_0007.JPG)
Szpinak odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, dodać mozzarelle, 2 trójkąty serka topionego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podlać 2 łyżkami wody, posypać szczyptą ''kucharka'' i dusić pod przykryciem przez około 15 min.
![](https://3.bp.blogspot.com/-Kpses34RDig/TpHC7ez_QGI/AAAAAAAAA2E/fwSNPHYr6sQ/s320/DSC_0010.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-cWZuESCsXes/TpHDFoaC8wI/AAAAAAAAA2M/IhNeA6yYA2k/s400/DSC_0015.JPG)
Ciepły szpinak nakładać na filety. Zwinąć i jeśli trzeba spiąć wykałaczką.
![](https://1.bp.blogspot.com/-eSEz-33o1dI/TpHDJdU6vrI/AAAAAAAAA2Q/w5VPRdfCXn0/s320/DSC_0018.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-9w5Q8__1ec8/TpHDTZhINCI/AAAAAAAAA2Y/2yC_kcvl1jM/s320/DSC_0020.JPG)
Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 4 łyżkami wody, dodać 2 trójkąty serka topionego.
![](https://1.bp.blogspot.com/-tbNktdIe4v4/TpHDhlb81uI/AAAAAAAAA2k/AcaPw-0qzak/s320/DSC_0028.JPG)
Piec 180 st C, 35 min. Upieczone mięso wyjąć z naczynia. Odłożyć na bok.
![](https://2.bp.blogspot.com/-QsZnoOwrqgY/TpHDm9KY6gI/AAAAAAAAA2o/3QOuWJIDrNU/s400/DSC_0076.JPG)
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i śmietanką.Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować. Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku.
![](https://2.bp.blogspot.com/-qicb-CGmGWE/TpHD0euWCfI/AAAAAAAAA20/CpoN1ewVcew/s400/DSC_0091.JPG)
Gotowe
![](https://3.bp.blogspot.com/-WnRdqZSjsrQ/XkEhW3ywmAI/AAAAAAAAXmU/LhlPHxhg5bsrOtQDuY3EF9yjdb50XjqHgCK4BGAYYCw/s640/roladki%2Bze%2Bszpiakiem.jpg)
Smacznego
Edyta
500g kurczaka
200g szpinaku
40g mozzarelli
4 trójkąty serka topionego (typu Hochland czy Krówka Śmieszka)
3 ząbki czosnku
pieprz
kucharek
czosnek granulowany
4 łyżki wody
zagęszczenie sosu:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki wody
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka przekroić tak aby powstały cienkie płaty na roladki. .
Każdy płat posypać odrobiną pieprzu , kucharka i czosnku granulowanego. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Opłukany szpinak wrzucić na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 min.
Szpinak odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, dodać mozzarelle, 2 trójkąty serka topionego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podlać 2 łyżkami wody, posypać szczyptą ''kucharka'' i dusić pod przykryciem przez około 15 min.
Ciepły szpinak nakładać na filety. Zwinąć i jeśli trzeba spiąć wykałaczką.
Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 4 łyżkami wody, dodać 2 trójkąty serka topionego.
Piec 180 st C, 35 min. Upieczone mięso wyjąć z naczynia. Odłożyć na bok.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i śmietanką.Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować. Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku.
Gotowe
![](https://3.bp.blogspot.com/-WnRdqZSjsrQ/XkEhW3ywmAI/AAAAAAAAXmU/LhlPHxhg5bsrOtQDuY3EF9yjdb50XjqHgCK4BGAYYCw/s640/roladki%2Bze%2Bszpiakiem.jpg)
Smacznego
Edyta
Komentarze