Dżem Figowy

Nakupiłam mnóstwo fig, bo miało być ciasto z figami, ale jakoś mi się odechciało. No i figi leżą i myślę sobie, długo tak leżeć nie będą, coś trzeba z nimi zrobić. Konfitura z fig (dżem figowy) to jedyne co mi przyszło do głowy.⁠ Taki dżem świetnie smakuje na placuszkach, naleśnikach, tostach, gofrach czy czym tylko chcecie ⁠



SKŁDANIKI:⁠

1 kg świeżych fig⁠
0.5 szkl cukru ⁠
2 łyżeczki pasty waniliowej⁠
2 łyżki soku z cytryny⁠
1/2 łyżeczki cynamonu⁠
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy⁠


WYKONANIE:⁠

Pokrojone figi wrzucić do rondelka, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzewamy, a gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 90 minut, aż konfitura odpowiednio się zagęści. Wrzącą konfiturę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcecie przechowywać dżem dłużej niż 2 miesiące, warto go zapasteryzować.⁠


⁠_____⁠

⁠🇬🇧⁠

⁠I bought a lot of figs, because it was supposed to be making a fig cake, but I just didn't felt like it. So I think to myself, those figs wont last long, something needs to be done with them... Fig jam is the only thing that came to my mind⁠



INGREDIENTS: ⁠

1kg fresh figs⁠
0.5 cup of sugar ⁠
2 teaspoons of vanilla paste⁠
2 tbsp lemon juice⁠
1/2 teaspoon of cinnamon⁠
orange juice (from 1 orange)⁠


METHOD: ⁠

Toss the chopped figs into a saucepan, add orange juice, lemon juice, sugar, vanilla and cinnamon. Heat it up, and when the figs start to fall apart, reduce the heat and cook for about 90 minutes, until the jam properly thickened. Pour the boiling jam into small jars, twist the lid and put them upside down. Cover it with a towel or blanket and leave it to cool completely. If you want to store jam for more than 2 months, you should pasteurize it⁠




SMACZNEGO
ENJOY


Komentarze

Popularne posty