Barszcz ukraiński

Świąteczny barszcz ukraiński...Zawsze robię na Wigilię.

Dieta Weight Watches - PURPLE 14SP za całość


SKŁADNIKI:

250g grochu ''Jaś''
1 duża marchew
70g pora
1 pietruszka
2,5 litra wody
1 kostka rosołowa
1 kostka grzybowa
50g suszonych grzybów
220g buraków (2 średniej wielkości buraki)
650g ziemniaków
50ml double cream (śmietany kremówki)


WYKONANIE:


Groch namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzić wrzucić do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora



Zalać 2,5 litra wody, dodać kostkę rosołową i grzybową. Gotować wywar ok 40 min (groch powinien być już lekko miękki). Gdy wywar się gotuje moczyć suszone grzyby.

Odcedzić i wrzucić do garnka. Gotować z wywarem kolejne 40-45 min (aż groch zmięknie)

 

Ziemniaki obrać, jeśli są większe przekroić na 4. Dodać do wywaru.



Gotować aż ziemniaki będą na wpół miękkie (ok 10-15 min)
Buraczki pokroić w plastry a następnie w paski.



Dorzucić do wywaru, gotować ok pół godziny.



Doprawić pieprzem i solą. Można zabielić odrobiną śmietany (ok 50 ml).







Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty