Barszcz ukraiński
Dieta Weight Watches - PURPLE 14SP za całość
SKŁADNIKI:
250g grochu ''Jaś''
1 duża marchew
70g pora
1 pietruszka
2,5 litra wody
1 kostka rosołowa
1 kostka grzybowa
50g suszonych grzybów
220g buraków (2 średniej wielkości buraki)
650g ziemniaków
50ml double cream (śmietany kremówki)
WYKONANIE:
Groch namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzić wrzucić do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora
Zalać 2,5 litra wody, dodać kostkę rosołową i grzybową. Gotować wywar ok 40 min (groch powinien być już lekko miękki). Gdy wywar się gotuje moczyć suszone grzyby.
Odcedzić i wrzucić do garnka. Gotować z wywarem kolejne 40-45 min (aż groch zmięknie)
Ziemniaki obrać, jeśli są większe przekroić na 4. Dodać do wywaru.
Gotować aż ziemniaki będą na wpół miękkie (ok 10-15 min)
Buraczki pokroić w plastry a następnie w paski.
Dorzucić do wywaru, gotować ok pół godziny.
Komentarze