Truskawkowa Kawa Dalgona
Dalgona Coffee to hit czasów kwarantanny. I jest to swego rodzaju fenomen, bo smakuje naprawdę ciekawie, a co najważniejsze: ma niesamowitą wręcz konsystencję. Dziś trochę inna wersja, wybaczcie jakość zdjęcia, robiłam wieczorem a oświetlenie mam słabe, ale wyszło super, truskawkowo-kawowy smak jest po prostu cudny.
SKŁADNIKI:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru (dowolnego – może być biały, trzcinowy, kokosowy)
2 łyżki gorącej lub przynajmniej mocno ciepłej wody
1 łyżeczka proszku buraczanego (superfood)
150 ml zimnego mleka migdałowego
4 truskawki
WYKONANIE:
Kawę rozpuszczalną, cukier, superfood i wodę wlewamy do naczynia i miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Mleko i truskawki wrzucamy w blender, miksujemy, wlewamy w szklankę a na wierzch wykładamy piankę. Możemy posypać odrobiną kakao lub cynamonu – według uznania.
___________________________________________________________________________
Dalgona coffee. I don't think I have to introduce this drink. It has been extremely popular in recent days. Today I made a bit different version of it. Strawberry milk and use of superpowders to make it pink. Amazing results.
INGREDIENTS:
2 tablespoons of instant coffee
2 tablespoons of sugar
2 tablespoons of hot or at least very warm water
1 tsp beetroot powder (superfood)
150 ml cold milk
4 strawberries
METHOD:
Pour instant coffee, sugar, beetroot powder and water into the dish and mix until it is nice fluffy and thick consistency
Put milk and strawberries in a blender, mix, pour into a glass and put a coffee foam on top.
SMACZNEGO
Komentarze