Kuchnia indyjska: ONION BHAJIS
SKŁADNIKI:
3 duże cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili (lub do smaku)
3 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
165g (6 czubatych łyżek stołowych) mąki Gram (besan)
40g (2 czubate łyżki stołowe) mąki kukurydzianej
20g mąki pszennej (1 łyżka)
2 średnie ziemniaki starte na tartce o grubych oczkach
115ml wody lub wystarczająca do uzyskania lepkiej mieszanki
Olej roślinny, do głębokiego smażenia
WYKONANIE:
Ciasto na bhaji:
Włóż pokrojoną cebulę, starte ziemniaki, posiekaną świeżą kolendrę, chili, suszoną kolendrę, kminek i sól do dużej miski. Dobrze wymieszać.
Dodaj mąkę gram, pszenną i kukurydzianą. Następnie wlewaj wodę stopniowo, mieszając, aż dojdziesz do lepkiej konsystencji, tak by można było ukształtować kulkę.
Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt suche, stopniowo dodawaj więcej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj stopniowo więcej mąki gram.

Smażenie bhaji:
Wypełnij głęboką patelnię do połowy olejem roślinnym.
Rozgrzej na średnim ogniu. daj odrobinę ciasta na bhaji by sprawdzić czy jest wystarczająco gorący, ciasto powinno zacząć się smażyć
Gdy olej jest gorący nakładaj ciasto bhaji jedna czubata łyżeczka, taka w formie kulki, zrzucać łyżeczką na olej. Nie ruszaj dopóki bhaji nie wypłyną na górę. Następnie obróć każdą bhaji i smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu połóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju.
3 duże cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili (lub do smaku)
3 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
165g (6 czubatych łyżek stołowych) mąki Gram (besan)
40g (2 czubate łyżki stołowe) mąki kukurydzianej
20g mąki pszennej (1 łyżka)
2 średnie ziemniaki starte na tartce o grubych oczkach
115ml wody lub wystarczająca do uzyskania lepkiej mieszanki
Olej roślinny, do głębokiego smażenia
WYKONANIE:
Ciasto na bhaji:
Włóż pokrojoną cebulę, starte ziemniaki, posiekaną świeżą kolendrę, chili, suszoną kolendrę, kminek i sól do dużej miski. Dobrze wymieszać.
Dodaj mąkę gram, pszenną i kukurydzianą. Następnie wlewaj wodę stopniowo, mieszając, aż dojdziesz do lepkiej konsystencji, tak by można było ukształtować kulkę.
Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt suche, stopniowo dodawaj więcej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj stopniowo więcej mąki gram.

Smażenie bhaji:
Wypełnij głęboką patelnię do połowy olejem roślinnym.
Rozgrzej na średnim ogniu. daj odrobinę ciasta na bhaji by sprawdzić czy jest wystarczająco gorący, ciasto powinno zacząć się smażyć
Gdy olej jest gorący nakładaj ciasto bhaji jedna czubata łyżeczka, taka w formie kulki, zrzucać łyżeczką na olej. Nie ruszaj dopóki bhaji nie wypłyną na górę. Następnie obróć każdą bhaji i smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu połóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
ONION BHAJIS are a superb addition to an Indian meal or great to have as a snack
INGREDIENTS:
3 large onions, peeled and cut into thin slices
1 small bunch of fresh coriander, chopped
1 teaspoon chili flakes (or to taste)
3 teaspoons dried coriander
2 teaspoons cumin
1 teaspoon salt (or to taste)
165g Gram (besan) flour
40g cornstarch
20g wheat flour
2 medium potatoes, grated
115ml water
+Vegetable oil, for deep frying
PREPARATION:
Bhaji batter:
Put onions, potatoes, fresh coriander, chili, dried coriander, cumin and salt in a large bowl -mix
Add all flours. Then gradually pour in the water, stirring until you get a sticky consistency that can hold a shape
Frying bhaji:
Heat the oil, put bhaji batter (one heaped teaspoon). Don't move until the bhaji rise to the top. Then turn and fry until golden brown
Smacznego