Tarta czekoladowa

Może wydawać się, że tarta czekoladowa to wypiek pracochłonny, ale teraz istnieje tyle urozmaiceń, że taką tartę można przygotować dosłownie w kwadrans! Nie musimy przygotowywać kruchego ciasta, które wymaga pieczenia – wystarczy nam spód z kruchych ciastek zmiksowanych z masłem. Zrobienie kremu to też moment – wystarczy rozpuścić czekoladę i ubić ją z mascarpone, wyłożyć na spód i udekorować orzechami lub owocami. A dzisiaj poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowy spód, a masę zrobiłam z tego co znalazłam w lodówce. Szybko i smacznie, i o to chodziło bo chciało nam się słodkiego na już i teraz.

SKŁADNIKI:

Tarta

Orzechy 

Masa:
250g serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
100g masła
100g czekolady
3 łyżki cukru pudru


WYKONANIE:

Masło rozpuścić razem z czekoladą.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone utrzeć.
Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Masę włożyć na tartę. Posypać orzechami. wstawić do lodówki na ok godzinę aż masa się zetnie.




SMACZNEGO

Edyta

▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️

It may seem that a chocolate tart is a time-consuming baking, but now there is so much variety and tart can be prepared literally in a 15min! You do not have to prepare a shortcrust pastry that requires baking - all you need is a bottom made of shortcake biscuits mixed with butter. Making cream can be also fast and easy - just melt the chocolate and whip it with mascarpone, decorate with nuts or fruit and voila! Today I did it the easy way and bought a ready-made tart base, and I made the filling from whatever I have found in the fridge. Quick and tasty, and that was exactly what we wanted – quick and fast

INGREDIENTS:

Ready made tart base 

Mix nuts 

Filling:
250g mascarpone
150ml double cream
100g butter
100g chocolate
3 tablespoons icing sugar


METHOD:
Melt the butter and chocolate.
Whip the cream with powdered sugar until stiff, add mascarpone and mix
Gradually add melted chocolate with butter
Spread the filling on the tart base, sprinkle with nuts, put in the fridge until the filling sets properly

Popularne posty