Saray Lokumu
Saray Lokumu to bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny turecki deser. Zmieniłam nieco i dodałam masło do budyniu, a także zamiast bitej śmietany do nadzienia użyłam Nutelli 😋
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 l mleka
50g niesolonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
+ nutella
+ 300g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 l mleka
50g niesolonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
+ nutella
+ 300g wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Wsyp wiórki kokosowe na dużą tacę ( 32 x 34) i rozłóż równomiernie
W garnek wlej mleko i dodaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy - wszystko dobrze wymieszać. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj. Buyń powinien być gęsty, ale gładki bez grudek. Powoli wlej budyń na tacę z wiórkami i równomiernie rozprowadź. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.
Podgrzej nutellę w mikrofali, aby była bardziej płynna, delikatnie rozprowadź cienką warstwe na budyniu.
Pokrój budyń wzdłuż i wszerz, aby utworzyć prostokąty. Powoli i delikatnie zwiń każdy pasek aby zrobić roladkę (mała łopatka będzie pomocna)
Saray Lokumu is a very quick-to-make and tasty Turkish desert. I have changed it slightly by adding butter to custard, and using chocolate spread instead of whipped cream for filling😋
PRZEPIS:
1 cup flour
1 cup sugar
1 L milk
50g unsalted butter
1 pack vanilla sugar
+ nutella
+ 300g decasinated coconut
METHOD:
Wsyp wiórki kokosowe na dużą tacę ( 32 x 34) i rozłóż równomiernie
W garnek wlej mleko i dodaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy - wszystko dobrze wymieszać. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj. Buyń powinien być gęsty, ale gładki bez grudek. Powoli wlej budyń na tacę z wiórkami i równomiernie rozprowadź. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.
Podgrzej nutellę w mikrofali, aby była bardziej płynna, delikatnie rozprowadź cienką warstwe na budyniu.
Pokrój budyń wzdłuż i wszerz, aby utworzyć prostokąty. Powoli i delikatnie zwiń każdy pasek aby zrobić roladkę (mała łopatka będzie pomocna)
___________________________________________________
Saray Lokumu is a very quick-to-make and tasty Turkish desert. I have changed it slightly by adding butter to custard, and using chocolate spread instead of whipped cream for filling😋
PRZEPIS:
1 cup flour
1 cup sugar
1 L milk
50g unsalted butter
1 pack vanilla sugar
+ nutella
+ 300g decasinated coconut
METHOD:
Pour the decasinated coconut in a big tray 32 x 34 and distribute it evenly in the whole tray
In a pot place milk and sifted flour with sugar and vanilla sugar - mix everything well. Cook on light heat till the pudding thickens, add butter and mix. It should be thick but smooth with no lumps. Pour custard slowly over the coconut and distribute it evenly. Place in refrigerator for at least 1 hour.
Heat nutella in a microwave so its more runny. Gently spread thin layer over custard.
Cut the pudding lengthwise and width wise to create rectangles . With spatula roll each strip slowly and gently to make a roulade
In a pot place milk and sifted flour with sugar and vanilla sugar - mix everything well. Cook on light heat till the pudding thickens, add butter and mix. It should be thick but smooth with no lumps. Pour custard slowly over the coconut and distribute it evenly. Place in refrigerator for at least 1 hour.
Heat nutella in a microwave so its more runny. Gently spread thin layer over custard.
Cut the pudding lengthwise and width wise to create rectangles . With spatula roll each strip slowly and gently to make a roulade
Komentarze