Saray Lokumu

⁠⁠Saray Lokumu to bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny turecki deser.⁠ Zmieniłam nieco i dodałam masło do budyniu, a także zamiast bitej śmietany do nadzienia użyłam Nutelli 😋

S⁠KŁADNIKI:

1 szklanka mąki⁠
1 szklanka cukru⁠
1 l mleka⁠
50g niesolonego masła⁠
1 opakowanie cukru waniliowego⁠

+ nutella⁠
+ 300g wiórków kokosowych⁠


WYKONANIE:

⁠Wsyp wiórki kokosowe na dużą tacę ( 32 x 34) i rozłóż równomiernie⁠

W garnek wlej mleko i dodaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy - wszystko dobrze wymieszać. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj. Buyń powinien być gęsty, ale gładki bez grudek.⁠ Powoli wlej budyń na tacę z wiórkami i równomiernie rozprowadź. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.⁠
⁠Podgrzej nutellę w mikrofali, aby była bardziej płynna, delikatnie rozprowadź cienką warstwe na budyniu.⁠
Pokrój budyń wzdłuż i wszerz, aby utworzyć prostokąty. Powoli i delikatnie zwiń każdy pasek aby zrobić roladkę⁠ (mała łopatka będzie pomocna)⁠

___________________________________________________

Saray Lokumu is a very quick-to-make and tasty Turkish desert.⁠ I have changed it slightly by adding butter to custard, and using chocolate spread instead of whipped cream for filling😋⁠

PRZEPIS:

1 cup flour⁠
1 cup sugar⁠
1 L milk⁠
50g unsalted butter⁠
1 pack vanilla sugar⁠

+ nutella⁠
+ 300g decasinated coconut 


METHOD:

⁠Pour the decasinated coconut in a big tray 32 x 34 and distribute it evenly in the whole tray⁠

In a pot place milk and sifted flour with sugar and vanilla sugar⁠ - mix everything well. Cook on light heat till the pudding thickens, add butter and mix. It should be thick but smooth with no lumps.⁠ Pour custard slowly over the coconut and distribute it evenly. Place in refrigerator for at least 1 hour⁠.⁠
⁠⁠Heat nutella in a microwave so its more runny. Gently spread thin layer over custard. ⁠
Cut the pudding lengthwise and width wise to create rectangles . With spatula roll each strip slowly and gently to make a roulade⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty