Bakława

Moja wersja nasączonej syropem baklawy jest delikatnie doprawiona pomarańczą i cynamonem oraz zawiera mieszankę orzechów pistacjowych, laskowych i włoskich


SKŁADNIKI

Nadzienie:
500g mieszanki orzechów
1 łyżeczka cynamonu w proszku
5 łyżek cukru drobnego (caster sugar)

Syrop:
130g białego cukru
200 ml wody
150 g miodu
1 łyżka esencji pomarańczowej

150g masła, roztopionego 
1 opakowanie ciasta filo 



WYKONANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 160C

2. Wytnij filo do rozmiaru formy do pieczenia. Ciasto przykryj wilgotną ściereczką by nie wyschło. 

3. Umieść orzechy, cynamon i cukier w robocie kuchennym. Miksuj do uzyskania drobnych okruchów (ale nie na miał)

4. Posmaruj spód formy masłem. Połóż jeden arkuszu filo. Posmaruj masłem. Powtórz używając 1/3 arkuszy filo. Posyp 1/2 mieszanki orzechów, lekko uciśnij.

5. Przykryj kolejnymi warstwami filo, smarując każdy arkusz masłem. Posyp orzechami.

6. Ułóż ostatnią porcję arkuszy filo. Ostatni arkusz filo również posmaruj masłem.

7. Bakławę trzeba pokroić zanim wstawi się do pieczenia. Ja najpierw kroję w długie paski, a następnie kroję po przekątnej.

8. Piecz przez 1 godzinę -  na złoty kolor. W międzyczasie zrób syrop (potrzebuje czasu na ostygnięcie)

SYROP:
Umieść składniki w rondelku . Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmij z ognia i ostudź.

9. Bakławę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu polać syropem. Pozostaw do namoczenia na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.



⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️



My version of the syrup-soaked baklava is delicately flavoured with orange and cinnamon and contains a mix of pistachio, hazelnut and walnuts



INGREDIENTS:

Filling:
500g of mixed nuts
1 teaspoon of cinnamon powder
5 tablespoons of caster sugar

Syrup:
130g of white sugar
200 ml of water
150 g of honey
1 tablespoon of orange essence


150g butter, melted
1 packet of filo pastry



METHOD:

1. Preheat oven to 160C

2. Cut filo to the size of the baking pan. Keep pastry covered with a damp tea towel at all times.

3. Put nuts, cinnamon, and sugar in a food processor. Mix until fine but still crunchy

4. Brush the bottom of the baking tin with butter. Place one sheet of filo. Brush with butter. Repeat using 1/3 of the filo sheets. Scatter over 1/2 of the nut mixture, press lightly.

5. Cover with more layers of filo, greasing each sheet with butter. Sprinkle with the rest of the nuts.

6. Place the last batch of filo sheets. Brush the last filo sheet with butter as well.

7.The baklava must be cut before it is put into oven. I first cut into long strips and then cut diagonally.

8. Bake for 1 hour - until golden brown. Meanwhile, make syrup (needs time to cool)

SYRUP:
Place ingredients in a saucepan over medium high heat. Bring to a simmer, stir to dissolve sugar. Lower heat to medium and simmer for 3 minutes, remove from heat and cool.

8. After baking, remove the baklava from the oven and pour the syrup over it. Leave to soak for at least 6 hours, preferably overnight.



SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty