Chicken chow mein (chińszczyzna)
Klasyczna chińska potrawa z makaronem jajecznym z kurczaka
SKŁADNIKI:
250 g piersi z kurczaka, pokrojonej na drobne kawałki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1cm startego imbiru
100g fasola mangetout (groszek cukrowy)
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
Kilka sztuk młodej kukurydzy (baby corn)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki cukru brązowego
sól, pieprz
opakowanie makaronu jajecznego (do dań chińskich)
WYKONANIE:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, wrzuć 1 łyżkę oleju sezamowego, dokładnie wymiesza i odłóż na bok.
Pokrojoną pierś z kurczaka polej 2 łyżeczkami jasnego sosu sojowego,, 1 łyżką oleju sezamowego, ½ łyżeczki białego pieprzu i ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw do marynowania przez około 10 minut.
Podgrzej wok na dużym ogniu. Dodaj odrobinę oleju, a gdy będzie bardzo gorący dodaj kawałki kurczaka. Smażyć przez około 2 minuty, a następnie przenieść na talerz.
Wytrzyj wok do czysta, podgrzej, aż będzie bardzo gorący, a następnie dodaj 1 łyżkę stołową oleju
Gdy olej lekko dymi, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, imbir, fasolę, kukurydzę, marchew i pokrojoną w talarki cebulę i smaż ciągle mieszając przez około 3 min aż warzywa lekko zmiękną
Dodaj makaron, resztę jasnego i ciemnego sosu sojowego, pieprz sól oraz brązowy cukier i smaż przez 2 minuty. Wrzuć kurczaka do warzyw i dodaj makaron. Wymieszaj i smaż przez 2 -3 min upewniając się, że kurczak nie jest surowy.


SKŁADNIKI:
250 g piersi z kurczaka, pokrojonej na drobne kawałki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1cm startego imbiru
100g fasola mangetout (groszek cukrowy)
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
Kilka sztuk młodej kukurydzy (baby corn)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki cukru brązowego
sól, pieprz
opakowanie makaronu jajecznego (do dań chińskich)
WYKONANIE:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, wrzuć 1 łyżkę oleju sezamowego, dokładnie wymiesza i odłóż na bok.
Pokrojoną pierś z kurczaka polej 2 łyżeczkami jasnego sosu sojowego,, 1 łyżką oleju sezamowego, ½ łyżeczki białego pieprzu i ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw do marynowania przez około 10 minut.
Podgrzej wok na dużym ogniu. Dodaj odrobinę oleju, a gdy będzie bardzo gorący dodaj kawałki kurczaka. Smażyć przez około 2 minuty, a następnie przenieść na talerz.
Wytrzyj wok do czysta, podgrzej, aż będzie bardzo gorący, a następnie dodaj 1 łyżkę stołową oleju
Gdy olej lekko dymi, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, imbir, fasolę, kukurydzę, marchew i pokrojoną w talarki cebulę i smaż ciągle mieszając przez około 3 min aż warzywa lekko zmiękną
Dodaj makaron, resztę jasnego i ciemnego sosu sojowego, pieprz sól oraz brązowy cukier i smaż przez 2 minuty. Wrzuć kurczaka do warzyw i dodaj makaron. Wymieszaj i smaż przez 2 -3 min upewniając się, że kurczak nie jest surowy.


SMACZNEGO
Komentarze