Bułki śniadaniowe
Co raz częściej sięgam po bułki własnej roboty, szczególnie w weekend gdy mam czas na wypieki. Taka ciepła bułeczka na śniadanie to naprawdę rarytas. Dziś bułeczki z dwóch rodzajów mąki. Wyszły super 😋
SKŁADNIKI:
320g mąki pszennej
320g ciemnej / razowej mąka chlebowej
40g rozpuszczonego masła
200ml mleka
150ml wody
2 łyżeczki cukru
7g drożdży suchych (instant)
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
mak, sezam, słonecznik
WYKONANIE:
Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody) i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 10 części. Z każdej części zrobić kulkę, spłaszczyć ręką a potem zawinąć w sakiewkę. Ułożyć na blaszce łączeniem sakiewki do dołu, odstawić na 45min do wyrośnięcia
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub innymi ziarnami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp 180C / 15-20min
_______
SKŁADNIKI:
320g mąki pszennej
320g ciemnej / razowej mąka chlebowej
40g rozpuszczonego masła
200ml mleka
150ml wody
2 łyżeczki cukru
7g drożdży suchych (instant)
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
mak, sezam, słonecznik
WYKONANIE:
Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody) i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 10 części. Z każdej części zrobić kulkę, spłaszczyć ręką a potem zawinąć w sakiewkę. Ułożyć na blaszce łączeniem sakiewki do dołu, odstawić na 45min do wyrośnięcia
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub innymi ziarnami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp 180C / 15-20min
_______
Quite often Im reaching for home made rolls. Fresh, hot rolls for breakfast are a real treat. Made from two types of flour - they came out great 😋
INGREDIENTS:
320g plain flour
320g wholemeal bread flour
40g melted butter
200ml milk
150ml water
2 teaspoons of sugar
7g instant yeast
1 teaspoon salt
1 egg for brushing
seeds: poppy, sesame, sunflower
INGREDIENTS:
320g plain flour
320g wholemeal bread flour
40g melted butter
200ml milk
150ml water
2 teaspoons of sugar
7g instant yeast
1 teaspoon salt
1 egg for brushing
seeds: poppy, sesame, sunflower
METHOD:
Put all the ingredients in a bowl. Mix everything until combined (if the dough is too thick, add a little water) and knead the dough. Cover with a cloth and set aside to rise
Put the dough on the table and divide it into 10 parts, roll into a ball, flatten it with your hand and then wrap it in a pouch. Place them on the baking tray, set aside for 45 minutes to rise
Brush the rolls with beaten egg, sprinkle with seeds. Put into preheated oven, bake at 180C / 15-20min
Put all the ingredients in a bowl. Mix everything until combined (if the dough is too thick, add a little water) and knead the dough. Cover with a cloth and set aside to rise
Put the dough on the table and divide it into 10 parts, roll into a ball, flatten it with your hand and then wrap it in a pouch. Place them on the baking tray, set aside for 45 minutes to rise
Brush the rolls with beaten egg, sprinkle with seeds. Put into preheated oven, bake at 180C / 15-20min
SMACZNEGO
Komentarze