Bułki śniadaniowe

Co raz częściej sięgam po bułki własnej roboty, szczególnie w weekend gdy mam czas na wypieki. Taka ciepła bułeczka na śniadanie to naprawdę rarytas. Dziś bułeczki z dwóch rodzajów mąki. Wyszły super 😋⁠

SKŁADNIKI:

320g mąki pszennej ⁠
320g ciemnej / razowej mąka chlebowej⁠
40g rozpuszczonego masła⁠
200ml mleka⁠
150ml wody⁠
2 łyżeczki cukru⁠
7g drożdży suchych (instant)⁠
1 łyżeczka soli⁠
1 jajko do posmarowania⁠
mak, sezam, słonecznik⁠


WYKONANIE:⁠

Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody) i wyrobić ciasto.⁠ Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 10 części.⁠ Z każdej części zrobić kulkę, spłaszczyć ręką a potem zawinąć w sakiewkę. Ułożyć na blaszce łączeniem sakiewki do dołu, odstawić na 45min do wyrośnięcia

⁠Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub innymi ziarnami.⁠ Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp 180C / 15-20min⁠


_______


Quite often Im reaching for home made rolls. Fresh, hot rolls for breakfast are a real treat. Made from two types of flour - they came out great 😋⁠


INGREDIENTS:

320g plain flour ⁠
320g wholemeal bread flour⁠
40g melted butter⁠
200ml milk⁠
150ml water⁠
2 teaspoons of sugar⁠
7g instant yeast
1 teaspoon salt⁠
1 egg for brushing⁠
seeds: poppy, sesame, sunflower⁠


⁠METHOD: ⁠

Put all the ingredients in a bowl. Mix everything until combined (if the dough is too thick, add a little water) and knead the dough. Cover with a cloth and set aside to rise

Put the dough on the table and divide it into 10 parts, roll into a ball, flatten it with your hand and then wrap it in a pouch. Place them on the baking tray, set aside for 45 minutes to rise

Brush the rolls with beaten egg, sprinkle with seeds. Put into preheated oven, bake at 180C / 15-20min


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty