Łosoś z sosem avocado
SKŁADNIKI NA SOS:
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/4 limonki/cytryny
1 czubata łyżeczka świeżego lub mrożonego koperku
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta pieprzu
szczypta chilli
1/4 łyżeczki zmielonego mixu: pieprz szechuan, ziarna chilli, sól, imbir
1 avocado pokrojone w kostkę (pokroić tuz przed wrzuceniem do sosu, aby nie zmieniło koloru)
2 płaskie łyżki majonezu
6 sporych łyżek creme fraiche light ( lub śmietany 18%)
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

WARZYWA NA SAŁATKĘ:
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/4 limonki/cytryny
1 czubata łyżeczka świeżego lub mrożonego koperku
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta pieprzu
szczypta chilli
1/4 łyżeczki zmielonego mixu: pieprz szechuan, ziarna chilli, sól, imbir
1 avocado pokrojone w kostkę (pokroić tuz przed wrzuceniem do sosu, aby nie zmieniło koloru)
2 płaskie łyżki majonezu
6 sporych łyżek creme fraiche light ( lub śmietany 18%)
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Sos nawet na następny dzień utrzymuje swoją konsystencję i smakuje równie dobrze jakby był zrobiony tuz przed podaniem.Dodanie soku z limonki lub cytryny sprawia, że avocado utrzymuje swój zielony kolor. Jeśli nie dodacie soku, avocado zbrązowieje.
ŁOSOŚ
800g - łososia bez skóry
sok z 1/4 do 1/2 cytryny (w zależności jak kwaśne ktoś lubi, ja użyłam 1/4 dużej cytryny)
pieprz
Filet z łososia pokroić i dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.

Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąc i piec na spryskanym olejem na grillu elektrycznym 7-10 min

Można również zapiec w folii w piekarniku, lub w naczyniu żaroodpornym - 200st , 50min w naczyniu żaroodpornym
ŁOSOŚ
800g - łososia bez skóry
sok z 1/4 do 1/2 cytryny (w zależności jak kwaśne ktoś lubi, ja użyłam 1/4 dużej cytryny)
pieprz
Filet z łososia pokroić i dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.
Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąc i piec na spryskanym olejem na grillu elektrycznym 7-10 min
Można również zapiec w folii w piekarniku, lub w naczyniu żaroodpornym - 200st , 50min w naczyniu żaroodpornym
WARZYWA NA SAŁATKĘ:
pomidor
ogórek
sałata
Warzywa pokroić (oprócz sałaty), lekko wymieszać, ułożyć na talerzu.
Dodać upieczonego łososia i polać sosem...
Podaję jedynie warzywa polane sosem z avocado, resztę sosu stawiam na stół i jeśli sobie ktoś życzy, może sobie polać sos również po łososiu. Osobiście uważam, że jak najbardziej polanie po łososiu wskazane :)
Smacznego
Edyta
ogórek
sałata
Warzywa pokroić (oprócz sałaty), lekko wymieszać, ułożyć na talerzu.
Dodać upieczonego łososia i polać sosem...
Podaję jedynie warzywa polane sosem z avocado, resztę sosu stawiam na stół i jeśli sobie ktoś życzy, może sobie polać sos również po łososiu. Osobiście uważam, że jak najbardziej polanie po łososiu wskazane :)
Smacznego
Edyta
Komentarze