Łosoś z sosem avocado

SKŁADNIKI NA SOS:

2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/4 limonki/cytryny
1 czubata łyżeczka świeżego lub mrożonego koperku
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta pieprzu
szczypta chilli
1/4 łyżeczki zmielonego mixu: pieprz szechuan, ziarna chilli, sól, imbir
1 avocado pokrojone w kostkę (pokroić tuz przed wrzuceniem do sosu, aby nie zmieniło koloru)
2 płaskie łyżki majonezu
6 sporych łyżek creme fraiche light ( lub śmietany 18%)

Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
 

Sos nawet na następny dzień utrzymuje swoją konsystencję i smakuje równie dobrze jakby był zrobiony tuz przed podaniem.Dodanie soku z limonki lub cytryny sprawia, że avocado utrzymuje swój zielony kolor. Jeśli nie dodacie soku, avocado zbrązowieje.


ŁOSOŚ
800g - łososia bez skóry
sok z 1/4 do 1/2 cytryny (w zależności jak kwaśne ktoś lubi, ja użyłam 1/4 dużej cytryny)
pieprz

Filet z łososia pokroić i dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.

 

Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąc i piec na spryskanym olejem na grillu elektrycznym 7-10 min

 

Można również zapiec w folii w piekarniku, lub w naczyniu żaroodpornym - 200st , 50min w naczyniu żaroodpornym 


WARZYWA NA SAŁATKĘ:
pomidor
ogórek
sałata

Warzywa pokroić (oprócz sałaty), lekko wymieszać, ułożyć na talerzu.
Dodać upieczonego łososia i polać sosem...


Podaję jedynie warzywa polane sosem z avocado, resztę sosu stawiam na stół i jeśli sobie ktoś życzy, może sobie polać sos również po łososiu. Osobiście uważam, że jak najbardziej polanie po łososiu wskazane :)




Smacznego

Edyta

Komentarze

wiola pisze…
to jest moje ulubione danie,które mogę skomentować tylko jednym słowem MAJSTERSZTYK:)))
Anonimowy pisze…
ja piekę w naczyniu żaroodpornym około 50 minut w temp 200 stopni...

Popularne posty