Ptysie
Dziś słodki przepis. PTYSIE.
Poprawię jakość zdjęć przy kolejnym podejściu do tego przepisu. Jak tylko odzyskam aparat.
Tymczasem jakość zdjęć tragiczna, ale za to ptysie były przepyszne :)
SKŁADNIKI:
Poprawię jakość zdjęć przy kolejnym podejściu do tego przepisu. Jak tylko odzyskam aparat.
Tymczasem jakość zdjęć tragiczna, ale za to ptysie były przepyszne :)
SKŁADNIKI:
Masa na ciasto:
250ml wody
125g masła
200g mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić budyń w przepisie na tort- krok po kroku ze zdjęciami: BUDYŃ
Masa:
Budyń
250g masła
WYKONANIE:
CIASTO:
Wodę zagotować, dodać masło i mieszac aż się rozpuści.
Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i
gotować chwilę na małym ogniu aż ciasto zrobi się gęste.
Gdy ciasto wystygnie dodać 5 małych jaj oraz poszek do
pieczenia i wszystko razem utrzeć.
Nakładać ciasto na blaszkę małą łyżeczką . Dwie małe
łyżeczki na jednego ptysia.
Piec w temp 200st C ( z termoobiegime) 15 min, zmiejszyć
następnie do 160st i piec kolejne 15 min.
BUDYŃ:
350ml mleka zagotować.
Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń.
Zmiksować. Wlać do
garnka z mlekiem.
Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje. Wystudzić.
Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje. Wystudzić.
MASA:
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było
miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć.
Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego
budyniu. Ciągle miksując.
Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje
aż do wykorzystania całego budyniu.
Schłodzone ptysie przeroić i nadziać masą.
Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
EG
Komentarze