Słodkie bułeczki kakaowe
Słodkie bułeczki kakaowe, pysznie smakujá posmarowane dżemem z kubkiem ciepłego mleka 💛
SKŁADNIKI:
375g mąki chlebowej
5g drożdży instant
5g soli
35g cukru
260g mleka
1 łyżka kakao
35g masła
WYKONANIE:
W mikserze dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Miksuj na niskich obrotach (z nadaska hak), aż ciasto się połączy. Po trochu dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez 10min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Przenieś ciasto na blat, podziel na 8 części, z każdego kawałka uformuj w kulkę i odstaw na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt i zwiń. Umieść bułki w blaszce (ja mam forme w kształcie prostokątów, ale można użyć jakie się chce) . Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Lekko posmaruj wierzch bułeczek mlekiem. Piecz w 180C przez 20min
Bakery style sweet cocoa buns. Perfect to spread jam on it and have it with glass of warm milk. Your kids will love it💛
INGREDIENTS:
375g bread flour
5g instant dry yeast
5g salt
35g sugar
260g milk
1 tbs cocoa powder
35g butter
METHOD:
In a stand mixer, add all dough ingredients except for butter. Mix on low speed with hook attachment until dough comes together. Add soft butter, a few pieces at a time. Continue kneading for 10min until the dough is smooth. Cover let proof until double in size.
Transfer dough on the counter top, divide into 8, roll each piece into a ball and let rest for 10mins. Roll dough into a rectangle and roll. Place the rolls in baking tin. Cover and let rise until doubled in size.
Lightly brush tops with milk. Bake at 180C for 20min
375g mąki chlebowej
5g drożdży instant
5g soli
35g cukru
260g mleka
1 łyżka kakao
35g masła
WYKONANIE:
W mikserze dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Miksuj na niskich obrotach (z nadaska hak), aż ciasto się połączy. Po trochu dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez 10min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Przenieś ciasto na blat, podziel na 8 części, z każdego kawałka uformuj w kulkę i odstaw na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt i zwiń. Umieść bułki w blaszce (ja mam forme w kształcie prostokątów, ale można użyć jakie się chce) . Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Lekko posmaruj wierzch bułeczek mlekiem. Piecz w 180C przez 20min
_______________________________________________________________
Bakery style sweet cocoa buns. Perfect to spread jam on it and have it with glass of warm milk. Your kids will love it💛
INGREDIENTS:
375g bread flour
5g instant dry yeast
5g salt
35g sugar
260g milk
1 tbs cocoa powder
35g butter
METHOD:
In a stand mixer, add all dough ingredients except for butter. Mix on low speed with hook attachment until dough comes together. Add soft butter, a few pieces at a time. Continue kneading for 10min until the dough is smooth. Cover let proof until double in size.
Transfer dough on the counter top, divide into 8, roll each piece into a ball and let rest for 10mins. Roll dough into a rectangle and roll. Place the rolls in baking tin. Cover and let rise until doubled in size.
Lightly brush tops with milk. Bake at 180C for 20min
Komentarze