Słodkie bułeczki kakaowe

Słodkie bułeczki kakaowe, pysznie smakujá posmarowane dżemem z kubkiem ciepłego mleka 💛⁠

SKŁADNIKI:⁠

⁠375g mąki chlebowej⁠
5g drożdży instant⁠
5g soli⁠
35g cukru⁠
260g mleka⁠
1 łyżka kakao⁠
⁠35g masła⁠

⁠⁠WYKONANIE:⁠

⁠W mikserze dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Miksuj na niskich obrotach (z nadaska hak), aż ciasto się połączy. Po trochu dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez 10min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.⁠

Przenieś ciasto na blat, podziel na 8 części, z każdego kawałka uformuj w kulkę i odstaw na 10 minut. ⁠

Ciasto rozwałkuj na prostokąt i zwiń. Umieść bułki w blaszce (ja mam forme w kształcie prostokątów, ale można użyć jakie się chce) . Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.⁠

Lekko posmaruj wierzch bułeczek mlekiem.⁠ Piecz w 180C przez 20min⁠


_______________________________________________________________⁠


Bakery style sweet cocoa buns. Perfect to spread jam on it and have it with glass of warm milk. Your kids will love it💛⁠

⁠INGREDIENTS:⁠

⁠375g bread flour⁠
5g instant dry yeast⁠
5g salt⁠
35g sugar⁠
260g milk⁠
1 tbs cocoa powder⁠
⁠35g butter⁠


METHOD:⁠

In a stand mixer, add all dough ingredients except for butter. Mix on low speed with hook attachment until dough comes together. Add soft butter, a few pieces at a time. Continue kneading for 10min until the dough is smooth. Cover let proof until double in size.⁠

Transfer dough on the counter top, divide into 8, roll each piece into a ball and let rest for 10mins. Roll dough into a rectangle and roll. Place the rolls in baking tin. Cover and let rise until doubled in size.⁠

Lightly brush tops with milk. Bake at 180C for 20min⁠


Komentarze

Popularne posty