Szafka
Co w szafkach piszczy- czyli co używam w kuchni
Tu znajdziecie informacje jakich składników używam do potraw.OLEJ W SPRAY'U
Jeśli takowego nie mozna sobie zakupić wystarczy kilka kropel oleju rozetrzeć ręczniczkiem papierowym po patelni. Efekt ten sam, ale z ''psikaczem'' wygodniejm Można tez kupić olej i wlać do buteleczki ze sprayem, takowe swego czasu w Lidl można było kupić.
CARBALOSE FLOUR
Jest to biała mąka robiona głównie z pszenicy.
Jej zaletą jest niska zawartość węglowodanów: Net carbs w 100g (1szkl) = ok 19g . Czytałam, że doskonała dla diabetyków.
Ogólnie dla mnie brzmi ciekawie, ''zachowuje sie ''prawie jak mąka pszenna, tylko cena mi się nie podoba - 8x tyle co zawykął mąka :(
Sos rybny:
Splenda
Moje wyjaśnienie odnośnie słodzika:
W odróżnieniu od wielu innych, ''Splenda'' jest słodzikiem na bazie
sukralozy, która pozostaje stabilna podczas obróbki termicznej. Oznacza to,że
można bezpiecznie piec i gotować używając tego słodzika. Jak
wiadomo, słodzików na bazie aspartamu nie można
poddawać obróbce termicznej, dlatego też do pieczenia czy gotowania takowego
słodziku nie używam.
Dlaczego? bo w temp temperaturze powyżej 100stC słodzik rozkłada się, powstają wówczas szkodliwe dla organizmu substancje, a aspartam traci swe słodzące jak i smakowe właściwości (znany dość powszechnie smak goryczki?) Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, ani do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Poza tym osoby chore na fenyloketonurię (dziedziczne zaburzenia metabolizmu) również nie mogą go używać.
Wolę już posłodzić łyżką cukru niż użyć słodzika z aspartamem, choćby po to, by nie czuć gorzkiego smaku i móc delektować się deserem.
Natomiast decyzję czy używać aspartamu czy nie, pozostawiam Wam.
Każdy ma własny rozum i rozsądek i potrafi wybrac co jest lepsze.
Osobiście nie polecam, a nawet odradzam używania aspartamu jeśli ma być poddawany wysokim temperaturom. Kontrowersje na temat słodzików, jeśli chodzi o szkodliwość, czy nieszkodliwość używania; zostawiam w spokoju i nikogo nie bedę przekonywać ani uświadamiać, ani nic, bo przecież każdy czytać potrafi i w ''google'' potrzebne informacje znleźć umie.
Poza tym osoby chore na fenyloketonurię (dziedziczne zaburzenia metabolizmu) również nie mogą go używać.
Wolę już posłodzić łyżką cukru niż użyć słodzika z aspartamem, choćby po to, by nie czuć gorzkiego smaku i móc delektować się deserem.
Natomiast decyzję czy używać aspartamu czy nie, pozostawiam Wam.
Każdy ma własny rozum i rozsądek i potrafi wybrac co jest lepsze.
Osobiście nie polecam, a nawet odradzam używania aspartamu jeśli ma być poddawany wysokim temperaturom. Kontrowersje na temat słodzików, jeśli chodzi o szkodliwość, czy nieszkodliwość używania; zostawiam w spokoju i nikogo nie bedę przekonywać ani uświadamiać, ani nic, bo przecież każdy czytać potrafi i w ''google'' potrzebne informacje znleźć umie.
Czekoladowy aromat
tylko ok 10kcal na porcję zakupiony w internetowym sklepie dukanowym
Galaretka dietetyczna, bez cukru,
Kaffir lime Leaves (liście limonki suszone)