Szafka

Co w szafkach piszczy- czyli co używam w kuchni

Tu znajdziecie informacje jakich składników używam do potraw. 


OLEJ W SPRAY'U


Jeśli takowego nie mozna sobie zakupić wystarczy kilka kropel oleju rozetrzeć ręczniczkiem papierowym po patelni. Efekt ten sam, ale z ''psikaczem'' wygodniejm Można tez kupić olej i wlać do buteleczki ze sprayem, takowe swego czasu w Lidl można było kupić.








CARBALOSE FLOUR



Jest to biała mąka robiona głównie z pszenicy.
Jej zaletą jest niska zawartość węglowodanów: Net carbs w 100g (1szkl) = ok 19g . Czytałam, że doskonała dla diabetyków.  
Ogólnie dla mnie brzmi ciekawie, ''zachowuje sie ''prawie jak mąka pszenna, tylko cena mi się nie podoba - 8x tyle co zawykął mąka :(
Pasta RED and GREEN THAI CURRY 



Słodki nektar, nie tylko do deserów


Krem kokosowy 250ml                                                                    















Serek - można zastąpić każdym innym serkiem tego typu.     
          
            
Sos rybny:                                                                          

                                                                                           
Splenda


Moje wyjaśnienie odnośnie słodzika:

W odróżnieniu od wielu innych, ''Splenda'' jest słodzikiem na bazie sukralozy, która pozostaje stabilna podczas obróbki termicznej. Oznacza to,że można bezpiecznie piec i gotować używając tego słodzika. Jak wiadomo, słodzików na bazie aspartamu nie można poddawać obróbce termicznej, dlatego też do pieczenia czy gotowania takowego słodziku nie używam.
Dlaczego? bo w temp temperaturze powyżej 100stC słodzik rozkłada się, powstają wówczas szkodliwe dla organizmu substancje, a aspartam traci swe słodzące jak i smakowe właściwości (znany dość powszechnie smak goryczki?) Nie można stosować go więc do wypieku ciast i ciasteczek, ani do słodzenia napojów zalewanych wrzątkiem.
Poza tym osoby chore na fenyloketonurię (dziedziczne zaburzenia metabolizmu) również nie mogą go używać.
Wolę już posłodzić łyżką cukru niż użyć słodzika z aspartamem, choćby po to, by nie czuć gorzkiego smaku i móc delektować się deserem.

Natomiast decyzję czy używać aspartamu czy nie, pozostawiam Wam.

Każdy ma własny rozum i rozsądek i potrafi wybrac co jest lepsze.

Osobiście nie polecam, a nawet odradzam używania aspartamu jeśli ma być poddawany wysokim temperaturom. Kontrowersje na temat słodzików, jeśli chodzi o szkodliwość, czy nieszkodliwość używania; zostawiam w spokoju i nikogo nie bedę przekonywać ani uświadamiać, ani nic, bo przecież każdy czytać potrafi i w ''google'' potrzebne informacje znleźć umie.


Czekoladowy aromat                                      
tylko ok 10kcal na porcję  zakupiony w internetowym sklepie dukanowym


Galaretka dietetyczna, bez cukru, 
                                                                               

Kaffir lime Leaves (liście limonki suszone)    
                                                

Puff Pastry:


Popularne posty