Królik w śmietanie
SKŁADNIKI:
1,2 kg królika
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szkl wody
1/2 cebuli
1/2 (niecałe) łyżki kucharka
2 kulki ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
1/2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
na sos:
140 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
pieprz, sól (do smaku)
2-3 łyżki koperku
WYKONANIE:
Mięso z królika opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelnie wlać oliwę z oliwek. obsmażyć królika z każdej możliwej strony


Obsmażonego królika przełożyć do garnka. Dodać posiekaną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę ''kucharek i przyprawę do mięsa duszonego. Zalać 2 szkl wody.

Przykryć i na wolnym ogniu dusić przez około półtorej godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Około połowę wywaru przecedzić przez sitko (jeśli ktoś chce bardzo dużo sosu można cały wywar przecedzić, i wtedy podwójną porcję śmietany i mąki , i koperku). Wywar zagotować.

W miseczce wymieszać śmietanę, mąkę kuku i pszenną z 5 łyżkami wody.

Powoli wlewać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Dodać koperek i przyprawy.
Zagotować. Gotowym sosem polać królika, przykryć i wstawić do rozgrzanego uprzednio piekarnika na 15 min w temp180 st

Królik dobrze smakuje z duszonymi buraczkami, surówką z pora ( tu: mój przepis na surówkę ) lub ze zwykłym ogórkiem konserwowym.
Smacznego
Edyta
1,2 kg królika
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szkl wody
1/2 cebuli
1/2 (niecałe) łyżki kucharka
2 kulki ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
1/2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
na sos:
140 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
pieprz, sól (do smaku)
2-3 łyżki koperku
WYKONANIE:
Mięso z królika opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelnie wlać oliwę z oliwek. obsmażyć królika z każdej możliwej strony
Obsmażonego królika przełożyć do garnka. Dodać posiekaną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę ''kucharek i przyprawę do mięsa duszonego. Zalać 2 szkl wody.
Przykryć i na wolnym ogniu dusić przez około półtorej godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Około połowę wywaru przecedzić przez sitko (jeśli ktoś chce bardzo dużo sosu można cały wywar przecedzić, i wtedy podwójną porcję śmietany i mąki , i koperku). Wywar zagotować.
W miseczce wymieszać śmietanę, mąkę kuku i pszenną z 5 łyżkami wody.
Powoli wlewać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Dodać koperek i przyprawy.
Zagotować. Gotowym sosem polać królika, przykryć i wstawić do rozgrzanego uprzednio piekarnika na 15 min w temp180 st
Królik dobrze smakuje z duszonymi buraczkami, surówką z pora ( tu: mój przepis na surówkę ) lub ze zwykłym ogórkiem konserwowym.
Smacznego
Edyta
Komentarze