Warstwowy deser truskawkowy
Prosty, szybki, pyszny....Można podawać na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI:
Budyń
0,5 l mleka
3 żółtka z jajek
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 czubata łyżka cukru
Mus truskawkowy
300g truskawek
1 łyżka cukru
WYKONANIE:
Budyń:
Odlać pół kubka mleka w większe naczynie.
Resztę mleka zagotować.
Do kubka dodać żółtka, mąkę i cukier. Wymieszać.
Wlać do gorącego ( prawie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń kompletnie zgęstnieje. Gdy budyń się zetnie gotować jeszcze 2 min
Mus:
Zmiksować truskawki z cukrem
Do połowy budyniu dodać mus truskawkowy i dokładnie wymieszać (zostaw kilka łyżek czystego musu do polania po wierzchu deseru jeśli chcesz)
W pucharku układać warstwowo budyń- budyń z truskawkami. Ozdobić owocami lub resztką musu


SMACZNEGO
Komentarze