Warstwowy deser truskawkowy


Prosty, szybki, pyszny....Można podawać na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI:

Budyń
0,5 l mleka
3 żółtka z jajek
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 czubata łyżka cukru

Mus truskawkowy
300g truskawek
1 łyżka cukru


WYKONANIE:

Budyń:
Odlać pół kubka mleka w większe naczynie.
Resztę mleka zagotować.

Do kubka dodać żółtka, mąkę i cukier. Wymieszać.

Wlać do gorącego ( prawie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń kompletnie zgęstnieje. Gdy budyń się zetnie gotować jeszcze 2 min


Mus:
Zmiksować truskawki z cukrem

Do połowy budyniu dodać mus truskawkowy i dokładnie wymieszać (zostaw kilka łyżek czystego musu do polania po wierzchu deseru jeśli chcesz)

W pucharku układać warstwowo budyń- budyń z truskawkami. Ozdobić owocami lub resztką musu





SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty