Pyszne ciasto z wiśniami

Ilości podawane w łyżkach lub łyżeczkach odmierzane są miarkami kuchennymi.

SKŁADNIKI:

Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki

Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Masa
Budyń
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni

Dodatki do ciasta
130g orzechów włoskich
100g rodzynek
50g suszonych moreli
50g suszonych fig
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)

Pozostałe
ok 100ml spirytusu
50 - 100ml białego rumu
ok 150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka czekolady białej.



WYKONANIE:

Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać make i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo

 

Przełożyć do blaszki. Włożyć do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec 10 min (piekarnik z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec kolejne 25 min.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć i ostudzić.

Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.



Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.



Ostudzić.

Dodatki do ciasta

   
Orzechy poszatkować, figi i morele pokroić. Rodzynki namoczyć w rumie. Wiśnie odcedzić z syropu i namoczyć w spirytusie. Zamieszać od czasu do czasu.



Wiśnie i rodzynki moczyć w alkoholu minimum przez 2 godziny a potem można je zmieszać razem (również alkohole) i pozostawić na ok pół godziny.
Odcedzić (zachowując alkohol na później; ja wlałam 200ml alkoholu a zostało po 3 godzinnym nasiąkaniu ok 100ml)

 

Alkohol, który pozostał odlać połowę (50ml) Uzupełnić naczynie wodą do 200ml. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i taka miksturą nasączyć biszkopt.

 
Masa
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.


Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. zmiksować.


Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu, który pozostał nam po wiśniach i rodzynkach. Zmiksować dokładnie.



Masę wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i zacząć układać dodatki.



Dodatki do ciasta
1. Na masę ułożyć połowę wiśni.
2. Posypać orzechami
3. Dodać figi i morele
4. Posypać pozostałymi wiśniami i rodzynkami.





Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką a następnie czekoladą białą.




Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc)





Smacznego


Edyta

Komentarze

Popularne posty