Pyszne ciasto z wiśniami
Ilości podawane w łyżkach lub łyżeczkach odmierzane są miarkami kuchennymi.
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Masa
Budyń
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
Dodatki do ciasta
130g orzechów włoskich
100g rodzynek
50g suszonych moreli
50g suszonych fig
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
Pozostałe
ok 100ml spirytusu
50 - 100ml białego rumu
ok 150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka czekolady białej.
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać make i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo
![](https://2.bp.blogspot.com/-ckGDnHGnAc0/UKwajLaD8xI/AAAAAAAAF_4/DGDcRngRnXI/s320/DSC_0037.JPG)
Przełożyć do blaszki. Włożyć do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec 10 min (piekarnik z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec kolejne 25 min.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć i ostudzić.
Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.
![](https://4.bp.blogspot.com/-0vJRrt4vuUk/UKwbfOpVovI/AAAAAAAAGAo/jgfoERYlCGQ/s320/na+budyn1.jpg)
Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.
![](https://1.bp.blogspot.com/-rvw99S4A6Lc/UKwbuJwSzdI/AAAAAAAAGAw/MBGjYcy-wMQ/s320/DSC_0071.JPG)
Ostudzić.
Dodatki do ciasta
![](https://1.bp.blogspot.com/-DGg255ZKVj4/UKwdULLJOBI/AAAAAAAAGA4/0L8r3ahrF2s/s320/DSC_0075.JPG)
Orzechy poszatkować, figi i morele pokroić. Rodzynki namoczyć w rumie. Wiśnie odcedzić z syropu i namoczyć w spirytusie. Zamieszać od czasu do czasu.
![](https://3.bp.blogspot.com/-7B3UlZGVzBo/UKwd57VG9hI/AAAAAAAAGBM/bHtJhi0ZSr8/s400/rodzynki+i+wisnie+w+alkoholu.jpg)
Wiśnie i rodzynki moczyć w alkoholu minimum przez 2 godziny a potem można je zmieszać razem (również alkohole) i pozostawić na ok pół godziny.
Odcedzić (zachowując alkohol na później; ja wlałam 200ml alkoholu a zostało po 3 godzinnym nasiąkaniu ok 100ml)
![](https://2.bp.blogspot.com/-ndAfwFXbGVU/UKwespXwlkI/AAAAAAAAGBc/RVRDxqNvb2c/s320/DSC_0095.JPG)
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Masa
Budyń
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
Dodatki do ciasta
130g orzechów włoskich
100g rodzynek
50g suszonych moreli
50g suszonych fig
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
Pozostałe
ok 100ml spirytusu
50 - 100ml białego rumu
ok 150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka czekolady białej.
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać make i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo
Przełożyć do blaszki. Włożyć do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec 10 min (piekarnik z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec kolejne 25 min.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć i ostudzić.
Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.
![](https://4.bp.blogspot.com/-0vJRrt4vuUk/UKwbfOpVovI/AAAAAAAAGAo/jgfoERYlCGQ/s320/na+budyn1.jpg)
Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.
Ostudzić.
Dodatki do ciasta
![](https://3.bp.blogspot.com/-V4c4sPYvLQA/UKwdpKZRPxI/AAAAAAAAGBA/MQOSSYMWR68/s320/posiekane+suszone+owoce.jpg)
Orzechy poszatkować, figi i morele pokroić. Rodzynki namoczyć w rumie. Wiśnie odcedzić z syropu i namoczyć w spirytusie. Zamieszać od czasu do czasu.
![](https://3.bp.blogspot.com/-7B3UlZGVzBo/UKwd57VG9hI/AAAAAAAAGBM/bHtJhi0ZSr8/s400/rodzynki+i+wisnie+w+alkoholu.jpg)
Wiśnie i rodzynki moczyć w alkoholu minimum przez 2 godziny a potem można je zmieszać razem (również alkohole) i pozostawić na ok pół godziny.
Odcedzić (zachowując alkohol na później; ja wlałam 200ml alkoholu a zostało po 3 godzinnym nasiąkaniu ok 100ml)
Alkohol, który pozostał odlać połowę (50ml) Uzupełnić naczynie wodą do 200ml. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i taka miksturą nasączyć biszkopt.
![](https://1.bp.blogspot.com/-n_rPDutXghg/UKwgImLqE4I/AAAAAAAAGCE/OhIwsj7wfcE/s320/DSC_0108.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-LrSgMXXeWs0/UKwfGcMdf5I/AAAAAAAAGBs/n2ThDomkpog/s320/ponch1.jpg)
Masa
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.
![](https://4.bp.blogspot.com/-4A1BD41G2sc/UKwgT_zsc5I/AAAAAAAAGCQ/gNSwbEGj2Cc/s400/mas%25C5%2582o+i+budyn.jpg)
Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. zmiksować.
![](https://2.bp.blogspot.com/-xERY2H8re5w/UKwgYB1gh1I/AAAAAAAAGCY/1k-qPvWEOBs/s320/DSC_0120.JPG)
Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu, który pozostał nam po wiśniach i rodzynkach. Zmiksować dokładnie.
![](https://4.bp.blogspot.com/-RtgQCMxAx_4/UKwgdrl4xeI/AAAAAAAAGCg/K66krDjck6U/s320/DSC_0123.JPG)
Masę wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i zacząć układać dodatki.
![](https://1.bp.blogspot.com/-TQZI_G0onrY/UKwhMRlydfI/AAAAAAAAGCo/yoqh29HuD5Q/s400/masa+na+ciasto1.jpg)
Dodatki do ciasta
1. Na masę ułożyć połowę wiśni.
2. Posypać orzechami
3. Dodać figi i morele
4. Posypać pozostałymi wiśniami i rodzynkami.
![](https://1.bp.blogspot.com/-JilfgqZPh0g/UKwhV2hXVRI/AAAAAAAAGCw/FY8C1KFjtR8/s640/posypywanie+ciasta1.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-VXdjJA4wvbA/UKwhbfTVG5I/AAAAAAAAGC4/Hx1NAt7--ts/s400/DSC_0146.JPG)
Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką a następnie czekoladą białą.
![](https://4.bp.blogspot.com/-2-76NV_pbqI/UKwh66b-n-I/AAAAAAAAGDA/bABUdoX7Uf4/s400/DSC_0148.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-C_tV1yWgZUg/UKwiA7fatWI/AAAAAAAAGDI/M4fIhvUYAwM/s400/DSC_0161.JPG)
Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc)
![](https://4.bp.blogspot.com/-bhSYMnPCoMY/UKwiHEQSZTI/AAAAAAAAGDU/oZDxUO7IuUs/s640/DSC_0180.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-RAR3VIyfWaU/UKwiO-A6CUI/AAAAAAAAGDc/KYrcl32-Tlc/s640/DSC_0190.JPG)
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.
![](https://4.bp.blogspot.com/-4A1BD41G2sc/UKwgT_zsc5I/AAAAAAAAGCQ/gNSwbEGj2Cc/s400/mas%25C5%2582o+i+budyn.jpg)
Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. zmiksować.
Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu, który pozostał nam po wiśniach i rodzynkach. Zmiksować dokładnie.
Masę wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i zacząć układać dodatki.
![](https://1.bp.blogspot.com/-TQZI_G0onrY/UKwhMRlydfI/AAAAAAAAGCo/yoqh29HuD5Q/s400/masa+na+ciasto1.jpg)
Dodatki do ciasta
1. Na masę ułożyć połowę wiśni.
2. Posypać orzechami
3. Dodać figi i morele
4. Posypać pozostałymi wiśniami i rodzynkami.
![](https://1.bp.blogspot.com/-JilfgqZPh0g/UKwhV2hXVRI/AAAAAAAAGCw/FY8C1KFjtR8/s640/posypywanie+ciasta1.jpg)
Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką a następnie czekoladą białą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc)
Smacznego
Edyta
Komentarze