Pyszne ciasto z wiśniami
Ilości podawane w łyżkach lub łyżeczkach odmierzane są miarkami kuchennymi.
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Masa
Budyń
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
Dodatki do ciasta
130g orzechów włoskich
100g rodzynek
50g suszonych moreli
50g suszonych fig
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
Pozostałe
ok 100ml spirytusu
50 - 100ml białego rumu
ok 150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka czekolady białej.
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać make i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo

Przełożyć do blaszki. Włożyć do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec 10 min (piekarnik z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec kolejne 25 min.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć i ostudzić.
Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.

Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.

Ostudzić.
Dodatki do ciasta

Orzechy poszatkować, figi i morele pokroić. Rodzynki namoczyć w rumie. Wiśnie odcedzić z syropu i namoczyć w spirytusie. Zamieszać od czasu do czasu.

Wiśnie i rodzynki moczyć w alkoholu minimum przez 2 godziny a potem można je zmieszać razem (również alkohole) i pozostawić na ok pół godziny.
Odcedzić (zachowując alkohol na później; ja wlałam 200ml alkoholu a zostało po 3 godzinnym nasiąkaniu ok 100ml)

SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Masa
Budyń
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
Dodatki do ciasta
130g orzechów włoskich
100g rodzynek
50g suszonych moreli
50g suszonych fig
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
Pozostałe
ok 100ml spirytusu
50 - 100ml białego rumu
ok 150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka czekolady białej.
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać make i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo
Przełożyć do blaszki. Włożyć do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec 10 min (piekarnik z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec kolejne 25 min.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć i ostudzić.
Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.

Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.
Ostudzić.
Dodatki do ciasta

Orzechy poszatkować, figi i morele pokroić. Rodzynki namoczyć w rumie. Wiśnie odcedzić z syropu i namoczyć w spirytusie. Zamieszać od czasu do czasu.

Wiśnie i rodzynki moczyć w alkoholu minimum przez 2 godziny a potem można je zmieszać razem (również alkohole) i pozostawić na ok pół godziny.
Odcedzić (zachowując alkohol na później; ja wlałam 200ml alkoholu a zostało po 3 godzinnym nasiąkaniu ok 100ml)
Alkohol, który pozostał odlać połowę (50ml) Uzupełnić naczynie wodą do 200ml. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i taka miksturą nasączyć biszkopt.


Masa
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.

Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. zmiksować.

Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu, który pozostał nam po wiśniach i rodzynkach. Zmiksować dokładnie.

Masę wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i zacząć układać dodatki.

Dodatki do ciasta
1. Na masę ułożyć połowę wiśni.
2. Posypać orzechami
3. Dodać figi i morele
4. Posypać pozostałymi wiśniami i rodzynkami.


Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką a następnie czekoladą białą.


Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc)


Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.

Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. zmiksować.
Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu, który pozostał nam po wiśniach i rodzynkach. Zmiksować dokładnie.
Masę wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i zacząć układać dodatki.

Dodatki do ciasta
1. Na masę ułożyć połowę wiśni.
2. Posypać orzechami
3. Dodać figi i morele
4. Posypać pozostałymi wiśniami i rodzynkami.

Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką a następnie czekoladą białą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc)
Smacznego
Edyta
Komentarze