Chapati (ROTI)

Chapatis, znane także jako roti to doskonały dodatek do twojego ulubionego curry⁠
⁠Miłego dnia 💛⁠ ⁠
SKŁADNIKI:⁠
140g mąki razowej⁠
140g mąki pszennej + dodatkowo do posypania⁠
1 łyżeczka soli⁠
2 łyżki oliwy z oliwek⁠
180ml gorącej wody⁠

WYKONANIE:

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Wymieszaj oliwę i wodę, aby uzyskać miękkie ciasto, które jest elastyczne, ale nie lepkie.⁠
Wyrabiaj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni przez 5-10 minut, aż będzie gładkie. Podziel na 10 kawałków, każdy kawałek zroluj w kulkę. Odstaw ciasto na kilka minut.⁠
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca i lekko posmaruj tłuszczem. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj kulki ciasta na bardzo cienkie placki jak tortilla.⁠
Smaż, aż spód będzie miał brązowe plamki, około 30 sekund, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony. Połóż na talerzu i trzymaj w cieple podczas gotowania reszty chapatis.⁠

_________________________________________________⁠

We can't resist a warm chapati with our favourite curry. This traditional Indian side dish is easier than you think and only takes a handful of ingredients⁠
Have a lovely day 💛⁠ Edyta♡⁠
✔️RECIPE:
140g wholemeal flour⁠
140g plain flour, plus extra for dusting⁠
1 tsp salt⁠
2 tbsp olive oil, plus extra for greasing⁠
180ml hot water or as needed⁠

In a large bowl, stir together the flours and salt. Stir in the olive oil and enough water to make a soft dough that is elastic but not sticky. ⁠
Knead the dough on a lightly floured surface for 5-10 mins until it is smooth. Divide into 10 pieces, roll each piece into a ball. Let rest for a few mins.⁠
Heat a frying pan over medium heat until hot, and grease lightly. On a lightly floured surface, use a floured rolling pin to roll out the balls of dough until very thin like a tortilla.⁠
Cook until the underside has brown spots, about 30 seconds, then flip and cook on the other side. Put on a plate and keep warm while you cook the rest of the chapatis.⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty