Swiss Roll z budyniem
SKŁADNIKI:
Budyń
0,4 l mleka
3 żółtka z jajek
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki ''Splendy'' (lub 1 łyżka cukru pudru) )
+1 łyżeczka soku z cytryny
+ aromat cytrynowy
+ 2-3 łyżeczki dżemu wiśniowego
Biszkopt
4 jajka (+ 3 białka ,które zostały z budyniu)
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki ''Splendy'' (lub cukier puder)
+ 5ml soku malinowego
Nasączenie biszkoptu:
1/2 szkl wody
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
BISZKOPT
3 żółtka +1 całe jajko ucieramy z mąką kukurydzianą i słodzikiem
Ubijamy na sztywno białka (w sumie : białka z 6 jajek)
Dodawać białka po łyżce i delikatnie mieszać by powstała puszysta masa.
Na blaszkę, przy pomocy strzykawki (ja użyłam dozownika do leków) rozlewamy trochę soku malinowego. to nada naszemu biszkoptowi ''wzorek''

Masę na biszkopt przełożyć na blaszkę.

Piec w temp 20 min /180 st (piekarnik elektryczny z termoobiegiem). Gdy ciasto się piecze przygotować budyń
Budyń przygotować wedle tego przepisu PRZEPIS NA BUDYŃ , lecz używając 400ml mleka, a nie 0,5 l mleka
Masę na biszkopt przełożyć na blaszkę.
Piec w temp 20 min /180 st (piekarnik elektryczny z termoobiegiem). Gdy ciasto się piecze przygotować budyń
Budyń przygotować wedle tego przepisu PRZEPIS NA BUDYŃ , lecz używając 400ml mleka, a nie 0,5 l mleka
Do ugotowanego budyniu dodać łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę aromatu cytrynowego. Gdy biszkopt się upiecze, ostudzić go a następnie nasączyć wodą z cytryną.
Budyń rozsmarować na biszkopcie. Jeśli mamy ochotę na jednym z końców dodać odrobinę (2-3 łyżeczki) dżemu wiśniowego, tak by zrobić ''kolorowy środek''
Zwinąć biszkopt i na pół godziny wstawić do zamrażarki
Gdy masa się zetnie wyjąć ciasto i pokroić w kawałki.

Komentarze