Budyń z musem truskawkowym


SKŁADNIKI:

Budyń (4 porcje)
0,5 l mleka
3 żółtka z jajek
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki ''Splendy'' (lub 1 czubata łyżka cukru pudru)

Do budyniu można użyć innego słodziku niż Splenda , pod warunkiem,że doda go się do ciepłego budyniu, a nie podczas gotowania


Mus truskawkowy
300 g truskawek
3 łyżki słodziku (lub 1 łyżka cukru pudru)


WYKONANIE:

Odlać pół kubka mleka. Resztę zagotować. Do kubka dodać żółtka, mąkę i Splendę. Wymieszać.

 

Wlać do gorącego mleka. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Gdy budyń się zetnie gotować jeszcze 2 min.

 
Truskawki ze słodzikiem wrzucić do blendera. Zmiksować na puszystą masę.

 

W pucharki nakładaj: mus truskawkowy- budyń - mus truskawkowy.

 

Nakładać ciepły budyń, gdy jeszcze ma konsystencję lejącą. Gdy jest zimy budyń robi się ''sztywny''



Na mus, położyć na środku łyżkę budyniu, udekorować truskawką.
Podawać na ciepło lub na zimno...






Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty