Słodkie mleczne bułeczki z kremem pistacjowym

Słodkie mleczne bułeczki zkremem pistacjowym, jak z najlepszej cukierni💛 Są po prostu wyśmienite

SKŁADNIKI:

BUŁKI
375g mąki chlebowej
5g suchych drożdży instant
7g soli
35g cukru do wyboru
260g mleka do wyboru
38g masła do wyboru

POLEWA
30g kremu pistacjowego
20g mąki
odrobina zielonego barwnika
- Mieszaj na gładką masę

KRUSZONKA
25g mąki 
10g kremu pistacjowego
10g cukru
- Wymieszaj wszystko aż będzie miało konsystencję bułki tartej.

NADZIENIE
80g kremu pistacjowego


WYKONANIE:

W mikserze dodaj wszystkie składniki na bułki - oprócz masła. Miksuj na niskich obrotah (nadaska hak), aż ciasto się połączy, około 8 min. Powoli dodaj masło, po łyżeczce i kontynuuj wyrabianie ciasta na średnich obrotach przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Przenieś ciasto na blat. Ciasto podzielić na 8 części, z każdego kawałka uformuj w kulkę i odstaw na 10 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wytnij długie paski na dole prostokąta. Posmaruj pół prostokąta kremem pistacjowym iposyp odrobiną zmielonych pistacji i zwiń. Umieść bułki w blaszce. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Wymieszaj składniki na polewę. Jeśli jest za gęsta dodaj łyżkę mleka. Lekko posmaruj wierzch bułeczek mlekiem. Wyszprycować zieloną polewę pomędzy paskami i posyp kruszonką.
Piecz w 180 st. przez 20-22 min.

________________________________________________


Bakery style sweet milk buns with pistachio cream💛 Absolutely elicious

INGREDIENTS:

DOUGH
375g bread flour
5g instant dry yeast
7g salt
35g sugar of choice
260g milk of choice
38g butter of choice

CREAM
50g pistachio cream

TOPPING
30g pistachio cream
20g all purpose flour
green food colour (optional)
Mix until smooth - pipe green lines

CRUMB TOPPING
25g all purpose flour
10g pistachio cream
10g sugar of choice
Mix all ingredients with hand until the breadcrumb consistency.


METHOD:

In a stand mixer, add all dough ingredients except for butter. Mixing on low speed with the hook attachment until the dough comes together, about 8 mins. Add butter, a few pieces at a time. Continue kneading for 10 mins until the dough is smooth. Cover let proof until double in size.

Transfer dough on the counter top. Divide dough into 8, roll each dough piece into a ball and let rest for 10 mins. Roll dough into a rectangle. Cut out long strips at the bottom of rectangle. Spread the filling and roll. Place the rolls in the prepared pan. Cover and let rise until doubled in size.

Lightly brush the tops of the bread with milk. Pipe the green topping and sprinkle the crumbs on top.
Bake at 180c for 20-22 mins.



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty