Pączki z kremem lotus biscoff
Dzień dobry. Jutro Tlusty czwartek. Moje pierwsze podejscie do paczków. Piękny żółty kolor pączka wewnątrz i lejące się nadzienie - krem lotus biscoff 😋
Na posypany mąka blat przełóż wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Wykrawaczką/ brzegiem szklanki wycinaj pączki. Spłaszcz lekko ręką każdy paczek, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi (trochę tak jak pierogi) i uformuj kulkę.
Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Smaż na głębokim oleju z każdej strony.
________
🇬🇧
Hello my lovelies. Tomorrow in Poland people will celebrate Shove Thursday. Traditionally we eat a lot of doughnuts 🍩 So to keep up with tradition I'm bringing this yummy recipe.
SKŁADNIKI (12szt):
▪️Ciasto:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
4 żółtka
40g cukru
7g drożdży instant
50g rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
▪️Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
dowolne nadzienie
▫️Uwagi:
Nie dodawaj więcej cukru, za duża ilość cukru sprawi, że pączki za szybko będą się spiekać podczas smażenia (ja
Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu
WYKONANIE:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
4 żółtka
40g cukru
7g drożdży instant
50g rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
▪️Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
dowolne nadzienie
▫️Uwagi:
Nie dodawaj więcej cukru, za duża ilość cukru sprawi, że pączki za szybko będą się spiekać podczas smażenia (ja
Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu
WYKONANIE:
W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto, wymieszaj i wyrób ciasto.
Ciasto powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne, będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Takie ciasto zostaw w misce. Przykryj ściereczką i odstaw aż podwoi objętość.
Ciasto powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne, będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Takie ciasto zostaw w misce. Przykryj ściereczką i odstaw aż podwoi objętość.
Na posypany mąka blat przełóż wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Wykrawaczką/ brzegiem szklanki wycinaj pączki. Spłaszcz lekko ręką każdy paczek, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi (trochę tak jak pierogi) i uformuj kulkę.
Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Smaż na głębokim oleju z każdej strony.
________
🇬🇧
Hello my lovelies. Tomorrow in Poland people will celebrate Shove Thursday. Traditionally we eat a lot of doughnuts 🍩 So to keep up with tradition I'm bringing this yummy recipe.
INGREDIENTS (12pcs):
▪️Dough:
500g of flour
250ml of warm milk
4 yolks
40g of sugar
7g instant yeast
50g of melted butter
a pinch of salt
2 tablespoons of spirit
▪️ Additionally:
1 liter of frying oil
any filling
▫️Notes:
Don't add more sugar, too much sugar will make the donuts cake too quickly when frying (I
Due to the high percentage of alcohol added to the dough, the donuts absorb less fat during frying
METHOD:
In a large bowl, put all the dough ingredients, toss and knead the dough
The dough should be uniform, but quite sticky and loose, it will still stick to the sides of the bowl. Leave this dough in the bowl. Cover with a cloth and set aside until it doubles in volume
Put the dough on the top sprinkled with flour. Roll it out gently to a thickness of about 2.5 cm. Use a cutter / glass rim to cut out donuts. Lightly flatten each circle with your hand, put a teaspoon of filling in the centre, stick the edges together (a bit like dumplings) and form a ball.
Cover the donuts with a cloth and put them in a warm place for 30 minutes
Deep-fry on each side
SMACZNEGO
Komentarze