Szarlotka

SKŁADNIKI:

Ciasto:
320g  mąki pszennej
200g masła
1 średnie jajko
80g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:
2kg jabłek
2 łyżki cukru
cynamon


WYKONANIE:

W dużej misce umieść razem mąkę, jajko, cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło wyjąć z lodówki ok godz przed by było miękkie i łatwo się wyrabiało ciasto. Na koniec jeszcze tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie szczypta soli.
Wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła wszystkie składniki powinny połączyć się w zwartą masę.

Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się można dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %.

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.


Gdy ciasto się chłodzi przygotuj jabłka.

Jabłka obrać i zetrzeć na tartce. Odstawić na 20 minut, by jabłka puściły soku.
Startego jabłka brać po garści i odciskać sok. Do odciśniętych jabłek dodać 2 łyżki cukru trochę cynamonu

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Jedną połówkę odłóż do lodówki.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć dno formy. Na spód wyłóż starte i odciśnięte jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka.

Drugą połówkę ciasta, która została odłożona do można zetrzeć na tartce na wierzch jabłek lub rozwałkować i pokroić w paski i ułożyć dowolnie na wierzchu jabłek.

Ciasto piec w 180 stopniach około godzinę.
Przed podaniem możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.




SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty