Farsz - grzyby z kapustą kiszoną (paszteciki i pierogi)

Farsz świąteczny. Nadzienie do pasztecików i pierożków robię dokładnie takie samo, zatem większa porcja.


SKŁADNIKI:

3 kg pieczarek
1 słoik kapusty kiszonej
2 średnie cebule
2-4 łyżki przyprawy typu ''kucharek''
1 łyżka pieprzu


WYKONANIE:

Pieczarki zetrzeć na tartce, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, kucharek i dusić. Przyprawy najpierw dodaję 2 łyżki i w razie potrzeby dodaję więcej, uważając by nie przesolić.



Podduszone (i ostudzone) pieczarki dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić do dużej miski.



Odcedzić kapustę kiszoną. przełożyć do naczynia i sparzyć. Odcedzić, a gdy przestygnie dokładnie odcisnąć wodę. Poszatkować bardzo drobno- ja użyłam tu pomocy robota kuchennego.

 

Poszatkowaną kapustę przełożyć do pieczarek, dodać pieprz i dokładnie wymieszać.



Farsz dodaję do pasztecików (tutaj przepis: PASZTECIKI ) bądź używam jako nadzienia do pierogów (tutaj przepis: PIEROGI )



Smacznego

Edyta 

Komentarze

Popularne posty