Ciasteczka na patyku
CIASTECZKA NA PATYKU wyglądają jak lody ale się nie rozpuszczą w ręku.Czasem gdy biszkopt nie wyjdzie lub sie połamie zamiast wyrzucać, to można zrobić ciasteczka na patyku. Mój biszkopt klapł w środku, więc metodą #zerowaste powstały cakesickles.
SKŁADNIKI:
Biszkopt o średnicy 25cm
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
150g gorzkiej czekolday
SKŁADNIKI:
Biszkopt o średnicy 25cm
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
150g gorzkiej czekolday
WYKONANIE
Pokrusz biszkopt widelcem.
Masło ubij z cukrem pudrem i dodaj do pokruszonego biszkoptu. Wymieszaj razem aż utworzy się jednolita masa, taka o konsystencji trufli.
Czekoladę rozpuścić na parze. Wlej łyżkę czekolady do formy na lody, rozsmaruj na spodzie i bokach. Włóż patyk i wstaw do zamrażarki, aż czekolada stwardnieje. Jeszcze raz posmaruj boki formy czekoladą - upewnij się że boki formy są solidne. Ponownie wstaw do zamrażarki. Gdy czekolada jest twarda włóż nadzienie i polej czekoladą. Wstaw do lodówki na ok godzinę. Po wyjęciu z formy ozdób swoje ciasteczka.
Popsicle shaped cake pops that are fun to make for any occasion and unlike an ice cream won't crack, leak, or fall off the stick
✔️RECIPE
Sponge cake (25cm diameter)
1/2 butter
6 tbs icing sugar
150g dark chocolate
Crumble the cake.
Whip butter with icing and blend it together with the cake u till it has a truffle like texture
Melt chocolate. Pour 1 spoon of chocolate into popsicle cavity. Spread it into a layer on the bottom and up the sides. Insert popsicle stick, pop it into the freezer, chill until chocolate hardens. Take out from freezer and add one more layer of chocolate to strengthen the structure, chill again.
Put filling and press it gently into the shell. Leave a little space on the top for chocolate. Spoon chocolate over top and scrape off any excess. Chill until the cakesickle hardens. Take out from for and decorate
Pokrusz biszkopt widelcem.
Masło ubij z cukrem pudrem i dodaj do pokruszonego biszkoptu. Wymieszaj razem aż utworzy się jednolita masa, taka o konsystencji trufli.
Czekoladę rozpuścić na parze. Wlej łyżkę czekolady do formy na lody, rozsmaruj na spodzie i bokach. Włóż patyk i wstaw do zamrażarki, aż czekolada stwardnieje. Jeszcze raz posmaruj boki formy czekoladą - upewnij się że boki formy są solidne. Ponownie wstaw do zamrażarki. Gdy czekolada jest twarda włóż nadzienie i polej czekoladą. Wstaw do lodówki na ok godzinę. Po wyjęciu z formy ozdób swoje ciasteczka.
_______________________________________________
Popsicle shaped cake pops that are fun to make for any occasion and unlike an ice cream won't crack, leak, or fall off the stick
✔️RECIPE
Sponge cake (25cm diameter)
1/2 butter
6 tbs icing sugar
150g dark chocolate
Crumble the cake.
Whip butter with icing and blend it together with the cake u till it has a truffle like texture
Melt chocolate. Pour 1 spoon of chocolate into popsicle cavity. Spread it into a layer on the bottom and up the sides. Insert popsicle stick, pop it into the freezer, chill until chocolate hardens. Take out from freezer and add one more layer of chocolate to strengthen the structure, chill again.
Put filling and press it gently into the shell. Leave a little space on the top for chocolate. Spoon chocolate over top and scrape off any excess. Chill until the cakesickle hardens. Take out from for and decorate
Komentarze