Ciasteczka na patyku

CIASTECZKA NA PATYKU wyglądają jak lody ale się nie rozpuszczą w ręku.Czasem gdy biszkopt nie wyjdzie lub sie połamie zamiast wyrzucać, to można zrobić ciasteczka na patyku. Mój biszkopt klapł w środku, więc metodą #zerowaste powstały cakesickles.

SKŁADNIKI:

Biszkopt o średnicy 25cm
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
150g gorzkiej czekolday

WYKONANIE

Pokrusz biszkopt widelcem.
Masło ubij z cukrem pudrem i dodaj do pokruszonego biszkoptu. Wymieszaj razem aż utworzy się jednolita masa, taka o konsystencji trufli.

Czekoladę rozpuścić na parze. ⁠Wlej łyżkę czekolady do formy na lody, rozsmaruj na spodzie i bokach. Włóż patyk i wstaw do zamrażarki, aż czekolada stwardnieje. Jeszcze raz posmaruj boki formy czekoladą - upewnij się że boki formy są solidne. Ponownie wstaw do zamrażarki⁠. Gdy czekolada jest twarda włóż nadzienie i polej czekoladą. Wstaw do lodówki na ok godzinę. Po wyjęciu z formy ozdób swoje ciasteczka.

_______________________________________________⁠


Popsicle shaped cake pops that are fun to make for any occasion and unlike an ice cream won't crack, leak, or fall off the stick
⁠⁠
✔️RECIPE

Sponge cake (25cm diameter)
1/2 butter
6 tbs icing sugar
150g dark chocolate

⁠Crumble the cake.
Whip butter with icing and blend it together with the cake u till it has a truffle like texture

Melt chocolate. Pour 1 spoon of chocolate into popsicle cavity.⁠ ⁠Spread it into a layer on the bottom and up the sides. Insert popsicle stick, pop it into the freezer, chill until chocolate hardens.⁠ ⁠Take out from freezer and add one more layer of chocolate to strengthen the structure, chill again.⁠
⁠Put filling and press it gently into the shell. Leave a little space on the top for chocolate. Spoon chocolate over top and scrape off any excess. Chill until the cakesickle hardens.⁠ ⁠Take out from for and decorate



Komentarze

Popularne posty