Indyjskie onion bhaji

Mój twist na indyjskie onion bhaji . Zrobiłam takie połączenie polskich placków ziemniaczanych z onion bhaji. Kto chętny spróbować?


⁠⁠SKŁADNIKI:

⁠3 duże cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
garść świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
165g mąki Gram (besan)
40g mąki kukurydzianej
2 średnie ziemniaki starte na tartce o grubych oczkach
50ml wody lub wystarczająca do uzyskania lepkiej mieszanki

⁠⁠+Olej roślinny do smażenia

⁠⁠
WYKONANIE:


▫️Ciasto na bhaji:

⁠Włóż pokrojoną cebulę, ziemniaki, świeżą kolendrę, chili, suszoną kolendrę, kminek i sól do dużej miski - wymieszaj.⁠

⁠⁠Dodaj wszystkie mąki. Następnie stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż dojdziesz do lepkiej konsystencji, tak by można było ukształtować kulkę.


▫️Smażenie bhaji:

Rozgrzej olej, nakładaj ciasto bhaji - jedna czubata łyżeczka, taka w formie kulki, zrzucać druga łyżeczką na olej.

Nie ruszaj dopóki bhaji nie wypłyną na górę. Następnie obróć, smaż na złoty kolor.


_______________________________________



My twist on ONION BHAJI. which are a superb addition to an Indian meal or great to have as a snack


✔️RECIPE:


⁠3 large onions, cut into thin slices⁠
⁠1 small handful of fresh coriander, chopped
1 teaspoon chili flakes (or to taste)
3 teaspoons dried coriander
2 teaspoons cumin
1 teaspoon salt (or to taste)
165g Gram (besan) flour
40g cornstarch
2 medium potatoes, grated
50ml water⁠ (just enough to make a sticky dough)

⁠⁠+Vegetable oil, for deep frying

⁠⁠
⁠▫️Bhaji batter:

⁠Put onions, potatoes, fresh coriander, chili, dried coriander, cumin and salt in a large bowl -mix
⁠⁠Add all flours. Then gradually pour in the water, stirring until you get a sticky consistency that can hold a shape

⁠⁠⁠▫️Frying bhaji:

Heat the oil, put bhaji batter (one heaped teaspoon). Don't move until the bhaji rise to the top. Then turn and fry until golden brown


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty