Indyjskie onion bhaji
Mój twist na indyjskie onion bhaji . Zrobiłam takie połączenie polskich placków ziemniaczanych z onion bhaji. Kto chętny spróbować?
SKŁADNIKI:
3 duże cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
garść świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
165g mąki Gram (besan)
40g mąki kukurydzianej
2 średnie ziemniaki starte na tartce o grubych oczkach
50ml wody lub wystarczająca do uzyskania lepkiej mieszanki
+Olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
▫️Ciasto na bhaji:
Włóż pokrojoną cebulę, ziemniaki, świeżą kolendrę, chili, suszoną kolendrę, kminek i sól do dużej miski - wymieszaj.
Dodaj wszystkie mąki. Następnie stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż dojdziesz do lepkiej konsystencji, tak by można było ukształtować kulkę.
▫️Smażenie bhaji:
Rozgrzej olej, nakładaj ciasto bhaji - jedna czubata łyżeczka, taka w formie kulki, zrzucać druga łyżeczką na olej.
Nie ruszaj dopóki bhaji nie wypłyną na górę. Następnie obróć, smaż na złoty kolor.
My twist on ONION BHAJI. which are a superb addition to an Indian meal or great to have as a snack
✔️RECIPE:
3 large onions, cut into thin slices
1 small handful of fresh coriander, chopped
1 teaspoon chili flakes (or to taste)
3 teaspoons dried coriander
2 teaspoons cumin
1 teaspoon salt (or to taste)
165g Gram (besan) flour
40g cornstarch
2 medium potatoes, grated
50ml water (just enough to make a sticky dough)
+Vegetable oil, for deep frying
▫️Bhaji batter:
Put onions, potatoes, fresh coriander, chili, dried coriander, cumin and salt in a large bowl -mix
Add all flours. Then gradually pour in the water, stirring until you get a sticky consistency that can hold a shape
▫️Frying bhaji:
Heat the oil, put bhaji batter (one heaped teaspoon). Don't move until the bhaji rise to the top. Then turn and fry until golden brown
SKŁADNIKI:
3 duże cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
garść świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
165g mąki Gram (besan)
40g mąki kukurydzianej
2 średnie ziemniaki starte na tartce o grubych oczkach
50ml wody lub wystarczająca do uzyskania lepkiej mieszanki
+Olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
▫️Ciasto na bhaji:
Włóż pokrojoną cebulę, ziemniaki, świeżą kolendrę, chili, suszoną kolendrę, kminek i sól do dużej miski - wymieszaj.
Dodaj wszystkie mąki. Następnie stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż dojdziesz do lepkiej konsystencji, tak by można było ukształtować kulkę.
▫️Smażenie bhaji:
Rozgrzej olej, nakładaj ciasto bhaji - jedna czubata łyżeczka, taka w formie kulki, zrzucać druga łyżeczką na olej.
Nie ruszaj dopóki bhaji nie wypłyną na górę. Następnie obróć, smaż na złoty kolor.
_______________________________________
My twist on ONION BHAJI. which are a superb addition to an Indian meal or great to have as a snack
✔️RECIPE:
3 large onions, cut into thin slices
1 small handful of fresh coriander, chopped
1 teaspoon chili flakes (or to taste)
3 teaspoons dried coriander
2 teaspoons cumin
1 teaspoon salt (or to taste)
165g Gram (besan) flour
40g cornstarch
2 medium potatoes, grated
50ml water (just enough to make a sticky dough)
+Vegetable oil, for deep frying
▫️Bhaji batter:
Put onions, potatoes, fresh coriander, chili, dried coriander, cumin and salt in a large bowl -mix
Add all flours. Then gradually pour in the water, stirring until you get a sticky consistency that can hold a shape
▫️Frying bhaji:
Heat the oil, put bhaji batter (one heaped teaspoon). Don't move until the bhaji rise to the top. Then turn and fry until golden brown
SMACZNEGO
Komentarze