Halloween - Przysmak Czarownic czyli PALUSZKI TEŚCIOWEJ⁠

Dzisiaj przepis idealny na Halloween. Przysmak czarownic, czyli PALUSZKI TEŚCIOWEJ⁠, które świetnie smakują maczane w masełku ziołowym lub czosnkowym⁠

SKŁADNIKI:⁠
25szt⁠


25 płatków migdałowych⁠
1 kubek ciepłej wody⁠
1 łyżka cukru⁠
7g drożdży ⁠instant⁠
2 kubki maki⁠
1/2 łyżki soli⁠
1 jajko⁠
czerwony barwnik⁠
1 łyżka sody oczyszczonej⁠

⁠⁠

WYKONANIE:⁠

⁠Migdały pomalować czerwonym barwnikiem, odstawić by wyschły⁠

W ciepłej wodzie wymieszać drożdże i cukier, odstawić na 5min⁠

⁠⁠Do miski wsypać mąkę, sól, wlać roztwór z drożdży.⁠ ⁠Wymieszać i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odklejało się od miski⁠

Przykryć ciasto i odstawić na 1godz do wyrośnięcia⁠

⁠Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i chwile wyrabiać, podzielić na 25 kawałków i uformować palce⁠

⁠W garnku zagotować wodę, dodać sodę, wrzucić palce, gotować przez 30sec, odcedzić⁠

⁠Jajko roztrzepać i posmarować każdy palec

Na końcówki ciasta wbić pomalowane migdały. Place w kilku miejscach pomazać barwnikiem⁠

⁠Piec 15 min, 225°C


⁠⁠___________________________________________⁠

⁠⁠
Today's recipe is perfect for Halloween. A Witches Favourite - MOTHER-IN-LAW FINGERS, those taste great dipped in herbal or garlic butter.


INGREDIENTS: ⁠
25 pieces⁠


25 almond flakes⁠
1 cup warm water⁠
1 tablespoon sugar⁠
7g ⁠instant⁠ yeast⁠
2 cups flour⁠
1/2 tbsp salt⁠
1 egg⁠
red food colour⁠
1 tbsp baking soda⁠


METHOD: ⁠

⁠Paint the almonds and set aside to dry⁠

⁠⁠In warm water mix the yeast and sugar, set aside for 5min⁠

⁠⁠Place flour, salt in the bowl and pour the yeast solution. ⁠Stir and then knead until well combined and dough do not stick to the bowl⁠

⁠Cover the dough and set aside for 1 hour to rise⁠

Sprinkle working area th flour and kneed a dough for a minute, divide it into 25 pieces and form your fingers⁠

⁠Boil water in a pan, add baking soda, cook fingers for 30 seconds, remove, drain⁠

⁠Beat the egg and brush each finger. Push the painted almonds onto the ends of the dough. Paint in few places with red food dye⁠

⁠Bake for 15min at 225°C

SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty