Pierogi z kapustą i grzybami
SKŁADNIKI:
Farsz: grzyby z kapustą kiszoną (tutaj przepis: Tu Kliknij )
Ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
1 kubek wody
WYKONANIE:
Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko.

Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać troszkę wody i łączyć z mąką. Wyrobić ciasto.

Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki, lub ''rwać ciasto'' i lepić cienkie okrągłe placuszki.

Nałożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi.


Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać.

Gdy wypłyną gotować ok 2-3 min. Odcedzić.


Pierożki podaję z podsmażoną na maśle bułka tartą.
Farsz: grzyby z kapustą kiszoną (tutaj przepis: Tu Kliknij )
Ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
1 kubek wody
WYKONANIE:
Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko.
Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać troszkę wody i łączyć z mąką. Wyrobić ciasto.
Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki, lub ''rwać ciasto'' i lepić cienkie okrągłe placuszki.
Nałożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać.
Gdy wypłyną gotować ok 2-3 min. Odcedzić.
Pierożki podaję z podsmażoną na maśle bułka tartą.
Komentarze