Ciasto piernikowe z bakaliami
SKŁADNIKI:
250g masła (w temperaturze pokojowej)
220g mąki
125g cukru pudru
5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
80g rodzynek
80g suszonych moreli
50g posiekanych orzechów
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli (dodać do białek)
Czekolada do polania (100g)
WYKONANIE:
1. Miękkie masło pokroić w plastry, dodać cukier puder i utrzeć. Dodać stopniowo żółtka i dalej ucierać.
2. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia - utrzeć.
3. Dodać rodzynki, morele, orzechy i esencję waniliową i wszystko razem wymieszać.
4. Ubić białka na sztywną piankę i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając aż się białka wkomponują w ciasto.
5. Wylać w foremkę jak na babkę łaciatkę (dziura w środku)
6. Piec ok 50 min w temp 180 st (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

7. Gdy ciasto wystygnie można polać polewą czekoladową.


250g masła (w temperaturze pokojowej)
220g mąki
125g cukru pudru
5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
80g rodzynek
80g suszonych moreli
50g posiekanych orzechów
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli (dodać do białek)
Czekolada do polania (100g)
WYKONANIE:
1. Miękkie masło pokroić w plastry, dodać cukier puder i utrzeć. Dodać stopniowo żółtka i dalej ucierać.
2. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia - utrzeć.
3. Dodać rodzynki, morele, orzechy i esencję waniliową i wszystko razem wymieszać.
4. Ubić białka na sztywną piankę i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając aż się białka wkomponują w ciasto.
5. Wylać w foremkę jak na babkę łaciatkę (dziura w środku)
6. Piec ok 50 min w temp 180 st (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

7. Gdy ciasto wystygnie można polać polewą czekoladową.


Smacznego
Edyta
Komentarze