Jabłkowe róże w cieście

Nie pamiętam gdzie kiedyś to widziałam (jakiś filmik na FB?). Niedawno sobie o tym przypomniałam i postanowiłam zrobić takie różane jabłkowe przegryzki.

Jest to bardzo proste do wykonania a wygląda jakby było dziełem wybitnego szefa kuchni.

Do tego przepisu użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego zakupionego w supermarkecie. Przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam sama podjąć się zadania wyrobienia takiego ciasta.


SKŁADNIKI:

3 jabłka
3 łyżki soku z cytryny
woda by namoczyć jabłka
1 arkusz ciasta francuskiego
2 łyżki dżemu z moreli (można użyć innego ulubionego)
1 łyżka wody
cynamon, cukier do posypania


WYKONANIE:

1. Włącz piekarnik, 180 stopni C (z termoobiegiem posiadam piekarnik), niech się nagrzewa.

 
2. Jabłka - wyjąć rdzeń, przekroić na połowę- ważne! Pozostawić skórę. Pokroić w cienkie plastry.



Włóż w miskę i zalej je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Użyj tyle wody, aby upewnić się, że plasterki jabłka są objęte wodą. Włóż w kuchenkę mikrofalową na około 5min tak aby plasterki jabłek lekko zmiękły i były bardziej elastyczne podczas zwijania (można obgotować w garnku)

3. Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na kilka pasków na ok 6-8cm szerokości. Najłatwiej je kroić nożem do pizzy :) Mi wychodzi 7 sztuk.



4. W misce wymieszać dżem morelowy z 1 łyżką wody. Następnie posmarować tym dżemem centrum paska ciasta francuskiego.



5. Plasterki jabłka układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)

 

6. Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży.



7. Włożyć w foremkę (posmarowaną tłuszczem). Posypać cynamonem. Piec 40-45 minut.



8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, posypać lekko cukrem pudrem.







Uroczo wyglądający deser na każdą okazję.

Smacznego 

Komentarze

Popularne posty