Tort truskawkowo - czekoladowy

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie biszkoptu
300ml wody
1 kieliszek wódki
2 łyżeczki cukru

Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):600 ml śmietany kremówki
220g truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki czubate cukry pudru
1 łyżka soku z cytryny

Masa do ozdabiania
600ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


WYKONANIE:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować.

 

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.



Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem) Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na dwie części

 

Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie dość sztywna. Dodać sok cytryny i miksować przez kilka sekund.



Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać do śmietany, miksować przez 30 sekund. Dodać całą startą czekoladę i miksować kolejne 30 sekund.

 

Każdą połowę biszkoptu nasączyć. Na pierwszą połowę biszkoptu położyć masę truskawkowo- czekoladową.



Przełożyć drugi biszkopt. Ucisnąć lekko i rozsmarować delikatnie na bokach.



Masa do ozdabiania:
Masę do ozdabiania zrobić podobnie jak masę do tortu. Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, dodać kakao lub barwniki
Można ozdobić owocami lub oprószyć czekoladą... wedle własnych upodobań:







Smacznego

Edyta

Komentarze

wiola pisze…
niestety dietetyczny on nie jest, a szkoda:)
Edyta pisze…
No nie jest, ale jak się zje jeden mały kawałek, to może nie zaszkodzi? :)

Popularne posty