Tort truskawkowo - czekoladowy
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
1 kieliszek wódki
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):600 ml śmietany kremówki
220g truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki czubate cukry pudru
1 łyżka soku z cytryny
Masa do ozdabiania
600ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.

Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem) Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na dwie części
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie dość sztywna. Dodać sok cytryny i miksować przez kilka sekund.

Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać do śmietany, miksować przez 30 sekund. Dodać całą startą czekoladę i miksować kolejne 30 sekund.

Każdą połowę biszkoptu nasączyć. Na pierwszą połowę biszkoptu położyć masę truskawkowo- czekoladową.

Przełożyć drugi biszkopt. Ucisnąć lekko i rozsmarować delikatnie na bokach.

Masa do ozdabiania:
Masę do ozdabiania zrobić podobnie jak masę do tortu. Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, dodać kakao lub barwniki
Można ozdobić owocami lub oprószyć czekoladą... wedle własnych upodobań:



Smacznego
Edyta
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
1 kieliszek wódki
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):600 ml śmietany kremówki
220g truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki czubate cukry pudru
1 łyżka soku z cytryny
Masa do ozdabiania
600ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem) Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na dwie części
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie dość sztywna. Dodać sok cytryny i miksować przez kilka sekund.
Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać do śmietany, miksować przez 30 sekund. Dodać całą startą czekoladę i miksować kolejne 30 sekund.
Każdą połowę biszkoptu nasączyć. Na pierwszą połowę biszkoptu położyć masę truskawkowo- czekoladową.
Przełożyć drugi biszkopt. Ucisnąć lekko i rozsmarować delikatnie na bokach.
Masa do ozdabiania:
Masę do ozdabiania zrobić podobnie jak masę do tortu. Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, dodać kakao lub barwniki
Można ozdobić owocami lub oprószyć czekoladą... wedle własnych upodobań:
Smacznego
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze