Cookie Dough z Białą Czekoladą

Jako dziecko zawsze próbowalam surowej masy na ciasta, a mama mówiła, że nie wolno bo będzie mnie bolał brzuch. A teraz robię masę, która można jeść bez obaw - wystrczy tylko podpiec mąkę wcześniej. Cookie dough to przepyszna surowa masa ciasteczkowa - można jeść ją samą, przełożyć nią biszkopt, dodać do lodów czy jako dodatek do innego deseru. Wypróbujcie i dajcie mi znać co sądzicie😉

COOKIE DOUGH z BIAŁĄ CZEKOLADĄ⁠

UWAGA! Mąka używana do masy musi być podgrzna w piekrniku by zabić bakterie. Wsypać makę na blaszkę, piec w 100C, mieszać od czasu do czasu. Gdy temperatura mąki ma 100C wyjąć, ostudzić i pzesiać.

SKŁADNIKI

200g "odkażonej" mąki
160g cukru brązowego
60g cukru białego
160g masła miękkiego
1 łyżeczka pasty waniliowej
50ml mleka
100g dropsów czekoladowych⁠ białych


⁠WYKONANIE:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pastę waniliową i mleko. Utrzyj aż masa będzie puszyta.⁠ Dodaj mąkę. Mixsuj. ⁠

Na koniec dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj łyżką.

⁠⁠__________________________________


⁠When I was young I used to try raw cookie dough, and my mum used to tell me off saying raw flour will give me tummy ache. Now we can make raw dough and eat it without worrying about our tummies, all you need to do is heat treat your flour and you good to go! Cookie dough its very versatile, you can eat it on its own, add it to cakes, ice creams or any desserts. Who wants some?


WHITE CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH⁠

⁠IMPORTNAT! Flour needs to be heat treated to kill bacteria. Spread it over baking tray, bake on 100C stir it from time to time and check the temperature of the flour with a thermometer. Cool and sift the flour

⁠INGREDIENTS:
200g heat treated flour
160g brown sugar
60g white sugar
160g soft butter
1 tspof vanilla paste
50ml milk
100g chocolate chips

METHOD:
⁠Whip butter and sugar until fluffy. Add vanilla paste and milk. Mix together. Slowly add the flour. Mix. Finally, add the chocolate chips and mix with a spoon


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty