Wegańskie ślimaczki cynamonowe

Bardzo łatwe do zrobienia. Smakują pysznie, jedynie co ja zrobiłam źle tym razem to rozwałkowałam za cienko ciasto i... nie nastawiłam czasu na piekarniku i... zapomniałam, że mi sie pieką... zamiast 30 min siedziaływ piekarniku 60 i mi sie za bardzo przypiekły. Ale do kawy ciągle się nadawały 😛

SKŁADNIKI (8- 9 szt) ⁠

▫️Ciasto:⁠

440g mąki ⁠
75g syropu klonowego (lub innego słodzika)⁠
1 opakowanie (7g) drożdży instant⁠
250 ml mleka roślinnego⁠

▫️Nadzienie:⁠

5 łyżek masła roślinnego ⁠
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu⁠

WYKONANIE:⁠

Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć razem. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośniete ciasto rozwałkuj na grubość ok 2 cm, posmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem. Zwiń w rulon ,pokrój na kawałki.  Piecz w 175C / 30⁠

_____⁠

⁠🇬🇧

VEGAN CINNAMON ROLLS 😋 The easiest cinnamon rolls you’ll ever make! And they’re so delicious ⁠

✔️RECIPE (9 rolls):⁠

▫️Dough:

440g flour⁠

75g maple syrup⁠

7g instant yeast⁠

250ml plant milk⁠

▫️Filling:⁠

5 Tbsp vegan butter⁠

3 Tbsp sugar + 1 Tsp cinnamon⁠

Mix the ingredients for the dough and knead together. Set aside to rise. Roll out the dough to a thickness of about 2.5 cm, brush with butter and sprinkle with a mixture of sugar and cinnamon. Roll up, cut into pieces. Bake in 175C / 30⁠min⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty