Zapiekany Kalafior

Kalafior w paprykowo-porowym sosie, dość ciekawa mieszanka smaku.
Szybka do przygotowania i lekka w kalorie i tłuszcz.


SKŁADNIKI:

ok 800g kalafiora
100g pora
120g papryki czerwonej
1 główka czosnku
150g wędliny
150g mozzarelli
10 łyżek mleka
3 łyżki śmietany double cream
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżki mąki kukurydzianej


WYKONANIE:

Kalafior pokroić w różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Pora i paprykę pokroić i podsmażyć.

 
Przerzucić do garnka, dodać pokrojony w plastry czosnek. Wlać mleko i śmietanę, przyprawić pieprzem i chwilę dusić pod przykryciem.

 


Całość zmiksować blenderem.



Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym. posypać pokrojoną wędliną, polać zmiksowanym sosem

 
Posypać serem. Zapiekać ok 20 min w temp 200st (piekarnik z termoobiegiem)

 






Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty