Macarons z czekoladą

Prosty przepis na mini makaroniki. Super pyszne, z czekoladową masą rozpływają się w ustach. ⁠


SKŁADNIKI:⁠

▫️ Makaroniki⁠
3 białka⁠
90g drobnego cukru⁠
⁠130g cukru pudru⁠
1/2 łyżeczki kakao⁠
140g mąki migdałowej⁠

▫️ Masa⁠
100g gorzkiej czekolady⁠
100g marscapone⁠
50g masła⁠


WYKONANIE:⁠

⁠▫️Makaroniki:⁠

Wymieszaj cukier puder, mąkę migdałową i kakao, upewnij się, że nie ma żadnych grudek.⁠

Białka ubić, aż bedą sztywne. POWOLI łyżka po łyżce dodaj cukier.⁠

Rozpocznij dodawanie 1/3 suchych składników.⁠ Uważaj, aby dodawać pozostałe suche składniki delikatnie i powoli wymieszać.⁠

Przełóż łyżką do rękawa cukierniczego i wyciśnij 3cm kulki na blachę do pieczenia. Kilkakrotnie postukaj blachą w blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Przed pieczeniem odstawić na 40min.⁠ Piec w 180C / 15min⁠


⁠▫️Nadzienie:⁠

Rozpuść razem czekoladę i masło. Dodaj marscapone i wymieszaj. Połóż płaską łyżeczkę między makaronikami i sklej razem⁠

________________________________


Easy macaron recipe makes a batch of the most dainty, delicate, and delicious cookies that will float right into your mouth and disappear.⁠


⁠INGREDIENTS ⁠

▫️Macaron⁠
3 eggs whites⁠
90g caster sugar⁠
⁠130g icing sugar⁠
1/2 tsp cocoa⁠
140g almond flour⁠

▫️Filling⁠
100g dark chocolate⁠
100g mascarpone⁠
50g butter⁠


METHOD:⁠

▫️Macarons:⁠
Mix icing sugar, almond flour and cocoa until smooth.⁠

Whisk egg whites until they begin to foam then SLOWLY spoon by spoon add caster sugar⁠

Begin folding in the 1/3 of the dry ingredients. Be careful to add the remaining dry ingredients and fold gently.

⁠Spoon into a piping bag with a medium round piping tip and pipe 3cm dollops onto a baking sheet. Tap baking sheet on counter several times to release air bubbles. Allow to sit for 40min before placing in oven.⁠ Bake at 180C / 15 min⁠

⁠▫️Filling:⁠
Melt chocolate and butter together. Add mascarpone and whisk together. Put around flat teaspoon between macarons and stick together⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty