Zupa grzybowo-cebulowa
SKŁADNIKI:
70g suszonych grzybów
500g piersi kurczaka
1 duża marchew
3 małe cebule
1 kostka grzybowa (bulionowa)
woda (ok 1,2litra)
1/3 łyżki przyprawy typu ''Kucharek''
1/2 łyżeczki ciemnego pieprzu
2 łyżki majeranku
50- 60ml śmietany kremówki (double cream)
WYKONANIE:
Suszone grzyby namoczyć, odstawić na ok pół godziny. Odcedzić, wrzucić do garnka, zalać wodą tak aby były lekko zanurzone. Dodać przyprawę "borowiki z ziołami" ( w zastępstwie można dać przyprawę typu "kucharek" wymieszaną z mieszanką suszonych ziół). Przykryć i gotować na małym ogniu aż grzyby będą prawie miękkie.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do spryskanego oliwą garnka i podsmażyć razem.
Cebulę zetrzeć na ''mizgę'' (na tarce do ziemniaków)
Wymieszać z marchwią i kurczakiem.Dodać kostkę grzybową, kucharek i zalać ok 1,2 litra wody.
Przelać grzybki wraz z wodą do garnka z zupą. Gotować ok pół godziny.
Na 5 min przed dolaniem śmietany dodać pieprz i majeranek. Następnie zabielić zupę.
Zupę można podawać z grzankami oraz dodatkowo przyprawić natką pietruszki.


Smacznego
EG
70g suszonych grzybów
500g piersi kurczaka
1 duża marchew
3 małe cebule
1 kostka grzybowa (bulionowa)
woda (ok 1,2litra)
1/3 łyżki przyprawy typu ''Kucharek''
1/2 łyżeczki ciemnego pieprzu
2 łyżki majeranku
50- 60ml śmietany kremówki (double cream)
WYKONANIE:
Suszone grzyby namoczyć, odstawić na ok pół godziny. Odcedzić, wrzucić do garnka, zalać wodą tak aby były lekko zanurzone. Dodać przyprawę "borowiki z ziołami" ( w zastępstwie można dać przyprawę typu "kucharek" wymieszaną z mieszanką suszonych ziół). Przykryć i gotować na małym ogniu aż grzyby będą prawie miękkie.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do spryskanego oliwą garnka i podsmażyć razem.
Cebulę zetrzeć na ''mizgę'' (na tarce do ziemniaków)
Wymieszać z marchwią i kurczakiem.Dodać kostkę grzybową, kucharek i zalać ok 1,2 litra wody.
Przelać grzybki wraz z wodą do garnka z zupą. Gotować ok pół godziny.
Na 5 min przed dolaniem śmietany dodać pieprz i majeranek. Następnie zabielić zupę.
Zupę można podawać z grzankami oraz dodatkowo przyprawić natką pietruszki.


Smacznego
EG
Komentarze