Piernik otrębowy
SKŁADNIKI:
5 jajek
5 łyżek chudego mleka w proszku
10 łyżek chudego mleka
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
8 łyżek SPLENDY -słodzik (lub 4 łyżki cukru pudru) )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA (dla tych co nie są na diecie)
Dodam,że ze względu na ilość otrębów, na diecie dukana jest to porcja na 2 dni. I oczywiście bez polewy czekoladowej
WYKONANIE:
1. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać słodzik (lub cukier). Ubijać. Ciągle miksując dodać mleko, kakao, mleko w proszku.
2. Dodać otręby, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Zmiksować.
3. Do białek dodać 4 łyżki Splendy, ubić na sztywną pianę.
4. Dodawać do masy po łyżce, delikatnie mieszać.
5. Masę przełożyć do blaszki (ja posiadam blaszkę prostokątną o wymiarach 30 x 15 cm)
6. Piec 35 min w temperaturze 180 st C (piekarnik posiadam elektryczny, z termoobiegiem )
Można polać polewą (wersja niedietetyczna)
Choć nie Halloween, dziś ozdoba w pajęczynki... i motyle w pajęczej sieci (motylki jadalne, bo ryżowe) ....

Smacznego
Komentarze
Można również dodac rodzynki co ciasta i upiec z rodzynkami taki piernik...
Czasem gdy wleję już masę do blaszki , połowę piernika posypuję rodzynkami.
Po upieczeniu kroję na pół i rodzynkową połowę polewam czekoladą.
Wtedy część jest moja dietetyczna, a wersja urozmaicona jest dla rodzinki czy znajomycch.