Jagodzianki (vegan)
Dzień dobry. Idealne jagodzianki, pyszne, lekkie i łatwe do zrobienia 🥰 Przepis wegański🌱ale można użyć dowolnych składników.
Good morning. Perfect blueberries buns, delicious, light and easy to make 🥰 Vegan recipe🌱but you can use any ingredients.
Have a lovely day!
Love, Edyta♡
✔️RECIPE
◾️Dough
350g plain flour
50g melted vegan butter
150ml oat milk
7g instant yeast
70 caster sugar
◾️Filling
200g blueberries
1tbsp corn flour
2tbsp sugar
◾️Crumble
25g vegan butter
25g sugar
50g flour
Sift flour into a bowl. Warm up milk, mix with sugar and yeast. Set aside for 10min. Add butter and yeast mixture to the flour, knead the dough. It will be slightly loose. Cover the dough and leave it to double its volume
In the meantime:
Miłego dnia! Edyta♡
SKŁADNIKI:
◾️Ciasto
350g mąki pszennej
50g masła roślinnego roztopionego
150ml mleka owsianego
7g drożdży instant
70 g cukru
◾️Nadzienie
200g jagód
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
◾️Kruszonka
25g masła roślinnego
25g cukru
50 g mąki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski. Mleko podrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10min. Do mąki dodać masło i drożdżowy rozczyn, wyrobić ciasto. Będzie lekko luźne. Ciasto przykrć i odstawić aby podwoiło swoją objętość.
W między czasie:
-jagody mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą
SKŁADNIKI:
◾️Ciasto
350g mąki pszennej
50g masła roślinnego roztopionego
150ml mleka owsianego
7g drożdży instant
70 g cukru
◾️Nadzienie
200g jagód
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
◾️Kruszonka
25g masła roślinnego
25g cukru
50 g mąki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski. Mleko podrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10min. Do mąki dodać masło i drożdżowy rozczyn, wyrobić ciasto. Będzie lekko luźne. Ciasto przykrć i odstawić aby podwoiło swoją objętość.
W między czasie:
-jagody mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą
-mąkę, masło i cukier łączymy i rozcieramy aż zrobi się kruszonka
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować i na środek nałożyć łyżkę jagód. Formujemy na podłużny kształt jagodzianki. Bułki ułożyć na blaszce i posmarować pędzelkiem umacznym w mleku, posypać bułki kruszonką. Przykryć i odstawić na 30min do wyrośniecia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować i na środek nałożyć łyżkę jagód. Formujemy na podłużny kształt jagodzianki. Bułki ułożyć na blaszce i posmarować pędzelkiem umacznym w mleku, posypać bułki kruszonką. Przykryć i odstawić na 30min do wyrośniecia.
Piec 35min / 180C
________________________________________________________
Good morning. Perfect blueberries buns, delicious, light and easy to make 🥰 Vegan recipe🌱but you can use any ingredients.
Have a lovely day!
Love, Edyta♡
✔️RECIPE
◾️Dough
350g plain flour
50g melted vegan butter
150ml oat milk
7g instant yeast
70 caster sugar
◾️Filling
200g blueberries
1tbsp corn flour
2tbsp sugar
◾️Crumble
25g vegan butter
25g sugar
50g flour
Sift flour into a bowl. Warm up milk, mix with sugar and yeast. Set aside for 10min. Add butter and yeast mixture to the flour, knead the dough. It will be slightly loose. Cover the dough and leave it to double its volume
In the meantime:
Mix the berries with sugar and corn flour. Combine the flour, butter and sugar and rub it until it crumble
Divide the dough into 6 parts. Roll out each piece and put a spoonful of blueberries in the middle. Form a bun shape. Place buns on a baking tray and brush with milk, sprinkle with crumble. Cover and set it rise for 30min. Bake 35min / 180C
Divide the dough into 6 parts. Roll out each piece and put a spoonful of blueberries in the middle. Form a bun shape. Place buns on a baking tray and brush with milk, sprinkle with crumble. Cover and set it rise for 30min. Bake 35min / 180C
SMACZNEGO
Komentarze