Tarka dhal czyli gotowana soczewica
Tania, pyszna i zdrowa - tarka dal to idealne aromatyczne danie.
SKŁADNIKI:
250 g red lentils (czerwonej soczewicy)
1 mała cebula, posiekana
3 zielone papryczki chilli
2 cm świeży imbir korzeniowy pokrojony w cienkie paski
3 ząbki czosnku
3 pomidory
1 łyżka kminku
¾ łyżeczki mielonej kurkumy
¾ łyżeczki garam masala
1½ łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Płucz soczewicę kilka razy, aż woda stanie się czysta, a następnie włóż do rondla z 1 litrem wody i szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska gęstą konsystencję.
Dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, gotuje kolejne 20min.
Podczas gotowania soczewicy podsmaż cebulę,czosnek, zielone chilli i imbir aż cebula zmięknie, czyli około 8 minut. Dodaj kurkumę, garam masala i kolendrę a następnie gotuj przez kolejną minutę. Dodaj do gotującej się soczewicy.
SMACZNEGO
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Cheap, delicious and healthy – tarka dal is the perfect comfort food supper
INGREDIENTS:
250 g red lentils (red lentils)
1 small onion, chopped
3 green chillies
2 cm fresh root ginger cut into thin strips
3 garlic cloves
3 tomatoes
1 tbsp cumin
¾ tsp ground turmeric
¾ tsp garam masala
1½ tsp ground coriander
salt and freshly ground black pepper
METHOD:
Rinse the lentils several times until the water becomes clear, then put in a saucepan with 1 liter of water and a pinch of salt. Bring to a boil, then reduce the heat and simmer for 40 minutes, stirring occasionally until it has a thick consistency.
Add skinned and diced tomatoes, cooks another 20min.
While cooking the lentils, fry the onions, garlic, green chillies and ginger until the onion softens, for about 8 minutes. Add turmeric, garam masala and coriander and then cook for another minute. Add to the cooking lentils.
Komentarze