Masa ciasteczkowa z ciemną czekoladą

⁠Jadalna surowa masa ciasteczkowa, a mama mówiła, że nie wolno bo będzie mnie bolał brzuch. A tą masę nożna jeść bez obaw, bo nie ma w niej jajek a mąka jest odkażonaPrzepis wegański🌱ale można użyć dowolnych składników
Miłego dnia!⁠ Całusy, Edyta♡⁠

SKŁADNIKI:

200g mąki⁠
160g cukru brązowego⁠
60g cukru białego⁠
160g miękkiego masła roślinnego⁠
1 łyżeczka pasty waniliowej⁠
50ml mleka⁠ owsianego⁠
100g dropsów czekoladowych⁠ (vegan)⁠

WYKONANIE

⁠UWAGA! Mąka używana do masy musi być podgrzna by zabić bakterie. Wsypać makę na blaszkę, piec w 100C, mieszać od czasu do czasu. Gdy temperatura mąki ma 100C wyjąć, ostudzić i przesiać.⁠

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pastę waniliową i mleko. Utrzyj aż masa będzie puszyta.⁠ Dodaj mąkę i utrzyj. Dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj łyżką.⁠ Przechowuj w lodówce


⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️


⁠Cookie dough with dark chocolate chips. Absolute heaven😉 ⁠
Vegan recipe🌱⁠ Have a great day!⁠ Love, Edyta♡⁠


INGREDIENTS

⁠⁠
200g heat treated flour⁠
160g brown sugar⁠
60g white sugar⁠
160g soft plant butter⁠
1 tsp vanilla paste⁠
50ml oat milk⁠
100g chocolate chips⁠ (vegan)⁠

METHOD

IMPORTNAT! Flour needs to be heat treated to kill bacteria. Spread it over baking tray, bake on 100C stir it from time to time and check the temperature of the flour with a thermometer. Cool and sift the flour⁠

Whip butter and sugar until fluffy. Add vanilla paste and milk. Mix together. Slowly add the flour. Mix. Finally, add the chocolate chips and mix with a spoon⁠. Keep refrigerate


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty