Udka duszone
SKŁADNIKI:
500g udek (bez skóry i bez kości)
1/2 kostki mięsnej
50g pora
200ml wody
1 łyżeczka mieszanki przypraw: kucharek, chilli, imbir, szechuan)
3 trójkąciki serka topionego , light
1 łyżka mąki kukurydzianej
50ml śmietany double cream (kremówki)
WYKONANIE:
Kurczaka posypać przyprawami.

Podsmażyć z obu stron.

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Por pokroić w plastry i dorzucić do mięsa, dodać pół kostki mięsnej i dolać wodę.

Przykryć naczynie i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Mięso wyjąć, dodać serek topiony i zmiksować wszystko.

Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i gotować kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć mięso i dusić razem 5 min.

Gotowe.

500g udek (bez skóry i bez kości)
1/2 kostki mięsnej
50g pora
200ml wody
1 łyżeczka mieszanki przypraw: kucharek, chilli, imbir, szechuan)
3 trójkąciki serka topionego , light
1 łyżka mąki kukurydzianej
50ml śmietany double cream (kremówki)
WYKONANIE:
Kurczaka posypać przyprawami.
Podsmażyć z obu stron.
Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Por pokroić w plastry i dorzucić do mięsa, dodać pół kostki mięsnej i dolać wodę.
Przykryć naczynie i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Mięso wyjąć, dodać serek topiony i zmiksować wszystko.
Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i gotować kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Włożyć mięso i dusić razem 5 min.
Gotowe.
Smacznego
Edyta
Komentarze