Mleko truskawkowe z truskawkowymi kulkami z tapioki

Mleko truskawkowe, truskawki, kulki tapioki, lód i pyszny orzeźwiający napój gotowy. Ktoś się pisze na szklaneczkę?

Zmiksuj truskawki z ulubionym mlekiem(ja użyłam mleka owsianego), dodaj słodzik jeśli masz ochotę by było bardziej slodkie. Pokrój kilka truskawek i wrzuć do szklanki.

Wlej mleko do szklanki, dodaj lód i kulki tapioki (przepis poniżej) i delektuj się smakiem 😉

Truskawkowe kulki z tapioki 🍓💗⁠ Smakują super z herbatą owocową lub mlekiem truskawkowym 😋

⁠Miłego dnia!⁠
Edyta ♡⁠⁠

SKŁADNIKI:
2 porcje⁠

60g przecieru truskawkowego⁠
2 łyżki cukru⁠
60g skrobi z tapioki⁠


WYKONANIE:

Zmiksuj truskawki na purée. Przetrzyj przez sito do małego garnk a (60g), dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki skrobi z tapioki i podgrzewaj, aż powstanie lepka pasta.

Zdejmij z ognia, dodaj pozostałą skrobię i wyrób gładką i elastyczną masę.⁠⁠
Z ciasta ulep małe kulki. Umieść je w misce z odrobiną skrobi i wymieszaj, aby je obtoczyć.⁠⁠

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj perełki z tapioki i gotuj przez 15min, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 15minut. Odsącz, przelej zimną wodą i umieść perełki w misce z 1 łyżką syropu z agawy, aby się nie pozlepiały.


______________________________________________________________⁠
⁠🇬🇧⁠

STRAWBERRY TAPIOCA PEARLS 🍓💗⁠ 
Strawberry milk, fresh strawberries, tapioca pearls, ice cubes and fresh tasty drink is ready. Who is tempted to try?

Recipe for tapioca pearls below

Blend strawberries with your favourite milk (I used oat milk), add sweetener if you want it very sweet. Chop few strawberries and chuck into glass. Pour over strawberry milk, add ice cubes, tapioca pearls and enjoy😋😋

⁠Have a fab day!
Love, Edyta ♡⁠


✔️RECIPE⁠
2 servings⁠

⁠60g strawberry purée⁠
2 tbsp sugar⁠
60g tapioca starch⁠

⁠⁠Blend strawberries to make a purée. Pass mixture through a sieve to remove seeds. Place in the pan (60g), add 2 tbsp of sugar and 2 tbsp of tapioca starch and heat until a sticky paste forms. Remove from heat and add the remaining tapioca, knead until a smooth and elastic dough.⁠

Roll dough into small pearls. Place them into a bowl with a little tapioca starch and toss to coat.⁠

Bring a pot of water to boil. Add the tapioca pearls and cook for 15minutes, stirring occasionally. Turn off the heat, cover with a lid and let them sit for 15minutes. Rinse with cold water, drain and place the pearls in a bowl with 1tbsp agave syrup to avoid sticking.⁠



SMACZNEGO



Komentarze

Popularne posty