Piernik

SKŁADNIKI:
125g masła
170g cukru brązowego
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżeczki sody
1 czubata łyżka kawy Inki
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej/tortowej
1 słoik (340g) dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
1. Masło i cukier rozpuścić (nie zagotować).
2. Dodać miód,dżem, przyprawę do piernika, cynamon i kakao i wszystko wymieszać.
3. Gdy masa przestygnie (ale nadal będzie ciepła) dodać kawę Inkę, mleko oraz jajka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach, dodawać stopniowo mąkę i zwiększać obroty mieszania.
4. Masę wylać do prostokątnej formy.
5. Wstawić do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec ok 75-80 min. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wtykając drewniany patyczek - jeśli jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone.
Komentarze