Piernik


Naszła mnie ochota na piernikowe szaleństwo. Mam ochotę na powtórkę i tym razem do masy do pieczenia może dodać trochę rodzynek? lub innych suszonych owoców.. może posiekane orzechy? taki ciężki , mokry piernik...mmmm... tymczasem prosty piernik z dżemem :)



SKŁADNIKI:

125g masła
170g cukru brązowego
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżeczki sody
1 czubata łyżka kawy Inki
250ml mleka
2 jajka
300g mąki pszennej/tortowej
1 słoik (340g) dżemu wiśniowego

WYKONANIE:

1. Masło i cukier rozpuścić (nie zagotować).



2. Dodać miód,dżem, przyprawę do piernika, cynamon i kakao i wszystko wymieszać.



3. Gdy masa przestygnie (ale nadal będzie ciepła) dodać kawę Inkę, mleko oraz jajka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach, dodawać stopniowo mąkę i zwiększać obroty mieszania.

 

4. Masę wylać do prostokątnej formy.



5. Wstawić do rozgrzanego do 180st C piekarnika i piec ok 75-80 min. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wtykając drewniany patyczek - jeśli jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone. 



6. Po ostudzeniu piernika przekroić na 2-3 części i przełożyć każdą część dżemem.

 


7. Przełożony piernik polać polewą czekoladową



Gotowe :)









Smacznego

Edyta i Julka

Komentarze

Popularne posty