Pizza Wrap
Smaczny, zawijany bochenek a'la pizza, który sam w sobie jest świetny, lub pyszny podawany wraz z miską ulubionej zupy.
Dieta Weight Watches - PURPLE 4SP w jednej porcji. Całość 12 porcji (48SP)
SKŁADNIKI: (12 porcji)
250g mąka chlebowa
1 łyżeczka sól
1⁄2 łyżeczki cukru
5g drożdże suszone
1 1⁄2 łyżki oliwa z oliwek ( plus dodatkowe do smarowania)
150ml ciepłej wody
Jajko, całe, surowe
70g suszone pomidory
1⁄2 puszki kukurydzy
1 cebula
125g sera mozzarella light
WYKONANIE:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier i drożdże. Zrób dołek w środku, następnie dodaj większość wody i olej i wymieszaj drewnianą łyżką, aby uformować miękkie ciasto, dodaj pozostałą wodę, jeśli ciasto wydaje się trochę suche.
2. Rozłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniataj 7-10 min, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przenieś do lekko naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę lub do dwukrotnego powiększenia.
3. W międzyczasie wytrzyj nadmiar oleju z suszonych pomidorów drobno posiekaj je i przenieś do miski. Pokrój cebule na drobną kosteczkę i połącz z suszonymi pomidorami, dodaj odcedzoną kukurydzę, wymieszaj.
4. Gdy ciasto wyrośnie, ostrożnie przerzuć je z miski na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj ciasto do prostokąta o długości około 36 cm i szerokości 22 cm.
5. Rozłóż nadzienie na cieście i posyp mozzarellą. Ciasto zwiń zaczynając od najdłuższej krawędzi.
Połóż bochenek na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Przykryj ciasto lekko naoliwionym kawałkiem folii spożywczej i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne 35 minut, aby ponownie wyrosło.
6. Rozgrzej piekarnik do 200C. Po wyrośnięciu ciasta posmaruj cały skręcony bochenek ubitym jajkiem i piecz przez 35-40 minut lub do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru
250g bread flour
1 tsp salt
1⁄2 teaspoon sugar
5g dried yeast
1 1/2 tablespoons olive oil 150ml hot water
70g dried tomatoes
1⁄2 can sweetcorn
1 onion
125g mozzarella light cheese
1 egg
1. Sift the flour into a large bowl, add salt, sugar and yeast. Make a hole inside, then add most of the water and oil and mix with a wooden spoon to form a soft dough, add the remaining water if the dough seems a little dry
2. Spread the dough on a lightly floured surface and knead for 10 minutes, until the dough is smooth and elastic. Transfer to a lightly oiled bowl, cover with a cloth and leave in a warm place for an hour or until doubled in size
3. In the meantime, wipe the excess oil from the dried tomatoes finely chop them and transfer to a bowl. Chop the onions and combine with dried tomatoes, add the drained sweetcorn, mix
4. When the dough has risen, carefully transfer it from the bowl to a lightly floured surface. Roll out the dough into a rectangle
5. Spread the filling on the dough and sprinkle with mozzarella. Roll the dough starting from the longest edge.
6. Lay the loaf on a baking tray covered with parchment. Cover the dough with a lightly oiled piece of cling film and set aside in a warm place for another 35 minutes so that it rises again.
7. Heat the oven to 200C. After rising the dough, grease the whole twisted loaf with a beaten egg and bake for 35-40 minutes or until golden brown
8. After baking, cut into slices and serve still warm
Dieta Weight Watches - PURPLE 4SP w jednej porcji. Całość 12 porcji (48SP)
SKŁADNIKI: (12 porcji)
250g mąka chlebowa
1 łyżeczka sól
1⁄2 łyżeczki cukru
5g drożdże suszone
1 1⁄2 łyżki oliwa z oliwek ( plus dodatkowe do smarowania)
150ml ciepłej wody
Jajko, całe, surowe
70g suszone pomidory
1⁄2 puszki kukurydzy
1 cebula
125g sera mozzarella light
WYKONANIE:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier i drożdże. Zrób dołek w środku, następnie dodaj większość wody i olej i wymieszaj drewnianą łyżką, aby uformować miękkie ciasto, dodaj pozostałą wodę, jeśli ciasto wydaje się trochę suche.
2. Rozłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniataj 7-10 min, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przenieś do lekko naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę lub do dwukrotnego powiększenia.
3. W międzyczasie wytrzyj nadmiar oleju z suszonych pomidorów drobno posiekaj je i przenieś do miski. Pokrój cebule na drobną kosteczkę i połącz z suszonymi pomidorami, dodaj odcedzoną kukurydzę, wymieszaj.
4. Gdy ciasto wyrośnie, ostrożnie przerzuć je z miski na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj ciasto do prostokąta o długości około 36 cm i szerokości 22 cm.
5. Rozłóż nadzienie na cieście i posyp mozzarellą. Ciasto zwiń zaczynając od najdłuższej krawędzi.
Połóż bochenek na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Przykryj ciasto lekko naoliwionym kawałkiem folii spożywczej i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne 35 minut, aby ponownie wyrosło.
6. Rozgrzej piekarnik do 200C. Po wyrośnięciu ciasta posmaruj cały skręcony bochenek ubitym jajkiem i piecz przez 35-40 minut lub do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru
7. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego
Edyta
_________________________________________________________
A tasty, wrapped loaf a’la pizza, which is great on its own or served along with a bowl of your favourite soup
🟣 Weight Watches PURPLE Plan 4SP in one slice (serves 12 = 48SP)
INGREDIENTS:
🟣 Weight Watches PURPLE Plan 4SP in one slice (serves 12 = 48SP)
INGREDIENTS:
250g bread flour
1 tsp salt
1⁄2 teaspoon sugar
5g dried yeast
1 1/2 tablespoons olive oil 150ml hot water
70g dried tomatoes
1⁄2 can sweetcorn
1 onion
125g mozzarella light cheese
1 egg
METHOD:
1. Sift the flour into a large bowl, add salt, sugar and yeast. Make a hole inside, then add most of the water and oil and mix with a wooden spoon to form a soft dough, add the remaining water if the dough seems a little dry
2. Spread the dough on a lightly floured surface and knead for 10 minutes, until the dough is smooth and elastic. Transfer to a lightly oiled bowl, cover with a cloth and leave in a warm place for an hour or until doubled in size
3. In the meantime, wipe the excess oil from the dried tomatoes finely chop them and transfer to a bowl. Chop the onions and combine with dried tomatoes, add the drained sweetcorn, mix
4. When the dough has risen, carefully transfer it from the bowl to a lightly floured surface. Roll out the dough into a rectangle
5. Spread the filling on the dough and sprinkle with mozzarella. Roll the dough starting from the longest edge.
6. Lay the loaf on a baking tray covered with parchment. Cover the dough with a lightly oiled piece of cling film and set aside in a warm place for another 35 minutes so that it rises again.
7. Heat the oven to 200C. After rising the dough, grease the whole twisted loaf with a beaten egg and bake for 35-40 minutes or until golden brown
8. After baking, cut into slices and serve still warm