Pizza Fit (spód otrębowo-twarogowy)

SKŁADNIKI:

Spód do pizzy
200g odciśniętego twarogu
6 łyżek otrąb owsianych
3 łyżki otrąb pszennych
2 trójkąty serka topionego light
2 łyżki serka ''Philadelphia light''
7g drożdży suchych , takich w saszetce
7 łyżek mleka
1 jajko
szczypta soli.


Sos pomidorowy
1 duży pomidor obrany ze skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 łyżeczka suszonego otartego oregano
kilka liści świeżej bazylii
szczypta przyprawy chilli


Dodatki dowolne
Dziś u mnie zagościły :
pieczarki (uprzednio podduszone i odciśnięte z wody)
papryka, kilka oliwek, wędlina chuda,pomidor, cebula, ser mozzarella do posypania




WYKONANIE:

Wszystkie składniki na spód do pizzy wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie łyżką.

 

Ciasto przekładamy do blaszki. Piec 30 min w temp 180st C
Po upieczeniu ciasto wygląda tak:



Wszystkie składniki na sos pomidorowy wrzucamy do blendera i miksujemy, można przetrzeć sos przez sitko, by wyeliminować pestki.

 

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym



Następnie kładziemy dodatki (dowolne)

 

Po nałożeniu dodatków pizzę wstawić do piekarnika na 10-15 min, 200st C



Wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze gorącą.




Smacznego
Edyta

Komentarze

Anonimowy pisze…
robię taką dietetyczną pizzę i bardzo ją lubię.
Anonimowy pisze…
łał cudowy zamiennik...zrobię nastepnym razem ;-) tylko co to ta krówka smieszka?
rolka
Edyta pisze…
Rolcia, ''krówka śmieszka'' to serek w trójkątach, coś jak ''hochland'' . Poprawiłam juz w opisie składników :)
Iza pisze…
Ja daję jeszcze na sos przeciśnięty przez praskę czosnek, bo lubię:) Ale nie każdy tak lubi:)
Anonimowy pisze…
Chcę pozostać anonimowy ale jeśli mój brat jada takie majstersztyki to spodziewajcie się mojej wizyty ponownie na dłuższy czas.
A. G.

Popularne posty