Zapiekanka z warzywami (wersja druga)
Wersja druga zapiekanki. Tak nam posmakowało, że postanowiliśmy dodać do niej to i owo, i wyszło super.
SKŁADNIKI:
700g różyczek kalafiora (1 średniej wielkości kalafior)
250g wędliny
125g kurczaka (grillowana pierś i kawałek udka :) )
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 por
150ml śmietany kremówki
300ml mleka
2 łyżki mąki
150g startego żółtego sera
3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka mix herbs
WYKONANIE:
Kalafiora ugotować (nie solić wody). Pora pokroić w cienkie pół-krążki. Wędlinę i kurczaka porkoić w kostkę. Podsmażyć wszystko razem.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć 3-5 min mieszając. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min.

Mleko wymieszać ze śmietana i mąką.

Wlać do warzyw i mięsa.Wymieszać. Dodać przyprawy: chilli, czosnek, mix herbs i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.

Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać pozostałym serem.

Zapiekać bez przykrycia w temp 180st ok 35-40 min.

Gotowe.

Smacznego
EG
SKŁADNIKI:
700g różyczek kalafiora (1 średniej wielkości kalafior)
250g wędliny
125g kurczaka (grillowana pierś i kawałek udka :) )
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 por
150ml śmietany kremówki
300ml mleka
2 łyżki mąki
150g startego żółtego sera
3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka mix herbs
WYKONANIE:
Kalafiora ugotować (nie solić wody). Pora pokroić w cienkie pół-krążki. Wędlinę i kurczaka porkoić w kostkę. Podsmażyć wszystko razem.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć 3-5 min mieszając. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min.
Mleko wymieszać ze śmietana i mąką.
Wlać do warzyw i mięsa.Wymieszać. Dodać przyprawy: chilli, czosnek, mix herbs i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać pozostałym serem.
Zapiekać bez przykrycia w temp 180st ok 35-40 min.
Gotowe.
Smacznego
EG
Komentarze