Różane Bezy

Różane beziki. Trochę mi te róże średnio wyszły ale niech tam...Następnym razem będzie lepiej ⁠

⁠SKŁADNIKI:⁠

⁠Beza:⁠
3 białka
150 g drobnego cukru⁠


słomki papierowe⁠
barwniki spożywcze
posypka cukrowa⁠




⁠⁠WYKONANIE:⁠

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści.

⁠Chcąc zrobić bezy kolorowe dodaj trochę barwnika

Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego. ⁠

Wycisnąć trochę piany bezowej na słomki i ułożyć je na papierze do pieczenia. (W ten sposób słomka przyklei się do papieru). Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty.⁠

⁠Bezy można przed pieczeniem posypać posypką cukrową.⁠

Piec (suszyć) w 100°C przez ok. półtorej godziny


▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠


⁠MERINGUES ROSES



⁠INGREDIENTS:

⁠Meringue: ⁠
3 egg whites
150g caster sugar⁠


paper straws
food dyes
sugar sprinkles



⁠⁠METHOD:


⁠Beat the egg whites until stiff. Continue whipping at high speed, gradually adding sugar. Beat until the sugar dissolves and the foam is stiff and shiny

If you want to make colourful meringues, add a little food colouring

Put the meringue foam into piping bag. ⁠

Squeeze some meringue into the straws and place them at the baking sheet. (This way, the straw will stick to the paper) Squeeze the meringue foam, making any shape you like.

Before baking, decorate the meringues with sprinkles

Bake in 100°C for about an hour and a half


SMACZNEGO



Komentarze

Popularne posty