Kurczak w serowej panierce

SKŁADNIKI:

100g bułki tartej
4 łyżeczki suszonego oregano lub mieszanki ziołowej
1 łyżeczka soli morskiej
25g sera Parmezan,drobno startego
6-8 łyżek jogurtu naturalnego (odtłuszczonego)
2 łyżki mąki  
4 piersi z kurczaka (każda ok 160g) 
pieprz mielony


WYKONANIE:

Do miski wsypać bułkę tartą, sól, mieszankę ziołową, parmezan i posypać dużą ilością pieprzu.Wymieszać. Wysypać zawartość na duży talerz.



Jogurt wyłożyć na talerz, mąkę na kolejny talerz. 
Kurczaka obtoczyć mąką, następnie zamoczyć dokładnie w jogurcie.

 

Następnie połóż kurczaka na talerzu z mieszanką z bułką tartą, lekko przycisnąć, żeby powstała gruba warstwa panierki.



Delikatnie przełożyć kurczaka na blaszkę.

 

Spryskać z wierzchu olejem w spray'u (dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca).
Piec kurczaka ok 25 w temp ok 180°C







Smacznego

Edyta

Przepis zaczerpnięty z: The Hairy Dieters: How to Love Food and Lose Weight 
1 pierś = ok 300kcal

Komentarze

Popularne posty