Kurczak w serowej panierce
SKŁADNIKI:
100g bułki tartej
100g bułki tartej
4 łyżeczki suszonego oregano
lub mieszanki ziołowej
1 łyżeczka soli morskiej
25g sera Parmezan,drobno startego
6-8 łyżek jogurtu naturalnego (odtłuszczonego)
2 łyżki mąki
4 piersi z kurczaka (każda ok 160g)
pieprz mielony
WYKONANIE:
Do miski wsypać bułkę tartą, sól, mieszankę ziołową, parmezan i posypać dużą ilością pieprzu.Wymieszać. Wysypać zawartość na duży talerz.

Jogurt wyłożyć na talerz, mąkę na kolejny talerz.
Do miski wsypać bułkę tartą, sól, mieszankę ziołową, parmezan i posypać dużą ilością pieprzu.Wymieszać. Wysypać zawartość na duży talerz.
Jogurt wyłożyć na talerz, mąkę na kolejny talerz.
Kurczaka obtoczyć mąką, następnie zamoczyć dokładnie w jogurcie.

Następnie połóż kurczaka na talerzu z mieszanką z bułką tartą, lekko przycisnąć, żeby powstała gruba warstwa panierki.

Delikatnie przełożyć kurczaka na blaszkę.

Spryskać z wierzchu olejem w spray'u (dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca).
Piec kurczaka ok 25 w temp ok 180°C



Następnie połóż kurczaka na talerzu z mieszanką z bułką tartą, lekko przycisnąć, żeby powstała gruba warstwa panierki.
Delikatnie przełożyć kurczaka na blaszkę.
Spryskać z wierzchu olejem w spray'u (dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca).
Piec kurczaka ok 25 w temp ok 180°C
Smacznego
Edyta
Przepis zaczerpnięty z: The Hairy Dieters: How to Love Food and Lose Weight
1 pierś = ok 300kcal
Komentarze