Zapiekanka z warzywami
SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości ziemniaki (ok 300g)
500g kalafiora (różyczki)
200g bekonu
1 por (160g)
1/2 papryki czerwonej
150g startego żółtego sera
1/2 kubka śmietany kremówki
1 kubek mleka
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka przyprawy chilli
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta pieprzu(nie dodaję soli, bekon jest dość słony i nadaje daniu wystarczająco smaku)
WYKONANIE:
Ziemniaki i kalafiora ugotować (nie solić wody)

Pora pokroić w cienkie pół-krążki, bekon pokroić w kostkę i smażyć razem.

Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min. Część mleka wymieszać ze śmietana i mąką.

Wlać do warzyw i boczku.Wymieszać.

Dolać resztę mleka, dodać chilli, czosnek i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.

Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plastry i położyć na kalafior.
4 średniej wielkości ziemniaki (ok 300g)
500g kalafiora (różyczki)
200g bekonu
1 por (160g)
1/2 papryki czerwonej
150g startego żółtego sera
1/2 kubka śmietany kremówki
1 kubek mleka
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka przyprawy chilli
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta pieprzu(nie dodaję soli, bekon jest dość słony i nadaje daniu wystarczająco smaku)
WYKONANIE:
Ziemniaki i kalafiora ugotować (nie solić wody)
Pora pokroić w cienkie pół-krążki, bekon pokroić w kostkę i smażyć razem.
Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min. Część mleka wymieszać ze śmietana i mąką.
Wlać do warzyw i boczku.Wymieszać.
Dolać resztę mleka, dodać chilli, czosnek i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plastry i położyć na kalafior.
Komentarze