Ciasto Jogurtowe z Jagodami
SKŁADNIKI:
Mokre składniki
130g jogurtu
180ml mleka
100g cukru z wyboru
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
55ml (4łyżki) oleju (użyłam oleju słonecznikowego)
Suche składniki
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
130g jagód + kilka sztuk więcej do polewy
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Glazura
120 g cukru pudru
kilka jagód zmiażdżonych i przetartych by powstał sok
1,5 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 175stopni C, wyłóż foremkę 25 x 10 cm papierem pergaminowym.
2. Umyj i osusz borówki.
3. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce i mieszaj aż cukier się rozpuści.
4. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do składników na mokro i delikatnie mieszaj aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być w miarę gęste
5. Dodaj skrobię kukurydzianą do jagód i zamieszaj delikatnie tak by jagody się pokryły mąką. Ułóż jagody na wierzch ciasta. Dzięki temu jagody nie opadną na dno ciasta i po upieczeniu nadal będą na wierzchu

6. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 45–50 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w pobliżu środka ciasta wyjdzie czysta.
7. Gdy ciasto ostygnie polej glazurą. Glazura: Wymieszaj cukier w proszku z mlekiem i sokiem z cytryny i sokiem z jagód. Łyżką polej glazurę po schłodzonym cieście

Mokre składniki
130g jogurtu
180ml mleka
100g cukru z wyboru
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
55ml (4łyżki) oleju (użyłam oleju słonecznikowego)
Suche składniki
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
130g jagód + kilka sztuk więcej do polewy
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Glazura
120 g cukru pudru
kilka jagód zmiażdżonych i przetartych by powstał sok
1,5 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 175stopni C, wyłóż foremkę 25 x 10 cm papierem pergaminowym.
2. Umyj i osusz borówki.
3. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce i mieszaj aż cukier się rozpuści.
4. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do składników na mokro i delikatnie mieszaj aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być w miarę gęste
5. Dodaj skrobię kukurydzianą do jagód i zamieszaj delikatnie tak by jagody się pokryły mąką. Ułóż jagody na wierzch ciasta. Dzięki temu jagody nie opadną na dno ciasta i po upieczeniu nadal będą na wierzchu

6. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 45–50 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w pobliżu środka ciasta wyjdzie czysta.
7. Gdy ciasto ostygnie polej glazurą. Glazura: Wymieszaj cukier w proszku z mlekiem i sokiem z cytryny i sokiem z jagód. Łyżką polej glazurę po schłodzonym cieście

SMACZNEGO
Edyta